Siirry sivun sisältöön

Suolaa vain vähän

Runsas suolan saanti on merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Suola nostaa verenpainetta ja lisää turvotusta.

Sopiva suolan saanti on korkeintaan 5 grammaa päivässä, mikä vastaa yhtä teelusikallista. Makuaisti tottuu vähäisempään suolaan muutamassa viikossa. Suolan vähentäminen alentaa itsessään verenpainetta ja tehostaa verenpainelääkkeiden tehoa.

Arkivalinnoilla on suuri merkitys suolan saannissa, erityisesti leivän, leikkeleiden ja valmisruokien suolamäärään kannattaa kiinnittää huomiota. Vähäsuolaisen prosentti raja eri elintarvikkeissa:

Elintarvike

Suolan määrä

​Leivät

​0,9 %

Näkkileivät ja korput

1,2 %

​Murot ja myslit

1,0 %

Leikkele ja ruokamakkarat

1,5 %

Täyslihaleikkeet

2,0 %

Valmisruoat ja -kastikkeet

0,8 %

Liha- kala ja kasvisruokavalmisteet

1,0 %

Sydänmerkki auttaa valitsemaan tuotteita, joissa suolan määrä on kohtuullinen.

Ruoasta saa maukasta ilman suolaakin käyttämällä monipuolisesti mausteita, kuten erilaisia pippureita, yrttejä, viinietikoita, maustekasviksia (sipulit, juurekset jne.) ja sitruunaa tai tomaattipohjaisia tuotteita, kuten tomaattimurskaa.

Päivitetty 30.9.2023