Siirry sivun sisältöön

Tietoa matkustamisesta diabeteksen kanssa

Diabetes ei rajoita matkustamista, kunhan matkustaessa huolehtii diabeteksen hoitoon liittyvistä perusasioista.

Matkalla ruokailut, päivärytmi ja liikunta poikkeavat usein normaalista, joten muutokset hoidossa voivat olla tarpeen. Tämän vuoksi verensokerin omaseuranta on erityisen tärkeää.

Jos sinulla on diabetes ja matkustat vain muutaman kerran vuodessa, kyse on niin lyhyestä ajasta, ettei ihanteelliseen verensokeritasoon pyrkiminen ole välttämätöntä ja jos hoidat itseäsi insuliinilla, voit pitää verensokerin matkan aikana turvallisuussyistä hieman normaalia korkeammalla tasolla.

Matkustamiseen kannattaa valmistautua ajoissa ja tehdä etukäteen suunnitelma perehtymällä matka-aikatauluihin, kohdemaahan vaadittaviin rokotuksiin sekä diabetesta sairastavan matkustamiseen liittyviin erityiskysymyksiin. Omasta hoitopaikasta kannattaa pyytää allekirjoitettu todistus diabeteksesta, johon voidaan merkitä käytössä oleva hoitomuoto ja lääkitys.

Lentokentän turvatarkastuksessa ilmoita tarkastajalle etukäteen, jos sinulla on pumppu tai sensori kiinnitettynä. Voit mennä insuliinipumpun ja glukoosisensorin kanssa metallipaljastimen läpi, mutta et vartaloskannaukseen eikä niitä saa laittaa läpivalaisuhihnalle. Insuliinipumppujen mukana tulee yleensä todistus lääkinnällisestä laitteesta lentoaseman turvatarkastuksia varten.

Aikavyöhykkeen mahdollisen muuttumisen lisäksi on hyvä etsiä tietoa kohdemaan lämpötilasta ja yleisistä olosuhteista. Esimerkiksi insuliinin säilytysmahdollisuudet ja lämpimän ilmaston vaikutukset insuliinin tehoon on hyvä tiedostaa jo matkaa suunnitellessa. Suunnittele etukäteen ja pyydä tarvittaessa neuvoja äkillisen sairastumisen, esimerkiksi turistiripulin tai kuumesairauden, varalle.

Päivitetty 30.9.2023