Siirry sivun sisältöön

Verensokerin lääkehoidon periaatteet tyypin 2 diabeteksessa

Verensokerin vaikutusten lisäksi myös sydänterveyden ja munuaisterveyden edistäminen otetaan huomioon lääkevalinnassa.

Tyypin 2 diabeteksen hoidon perusta on ylipainon laihduttaminen sekä verensokerin hallintaa ja valtimoterveyttä edistävä syöminen ja liikkuminen. Osalla potilaista voidaan saavuttaa verensokerin korjaantuminen normaaliksi tehokkaalla elintapahoidolla ja noin 10–15 % laihduttamisella.

Verensokerin lääkehoito aloitetaan useimmilla, kun tyypin 2 diabetes todetaan. Jos verensokerisi on vain hieman koholla, sokerihemoglobiini HbA1c alle 53 mmol/mol, eikä sinulla ole merkkejä valtimosairaudesta tai diabeteksen elinmuutoksista, voidaan aluksi tavoitella verensokerin korjaantumista tehokkaalla elintapahoidolla ja ylipainon laihduttamisella 3–6 kuukauden seurannassa.

Lääkehoito sekä verensokerin hallintaa ja laihtumista ja painonhallintaa edistävät ruokailu- ja liikuntatottumukset ovat toisiaan täydentäviä. Koska tyypin 2 diabeteksen sairaudenkuva, taustalla olevat häiriöt ja sairauden eteneminen sekä sydämen ja munuaisten toiminta ovat yksilöllisiä, lääkehoito suunnitellaan yksilöllisesti. Lääkehoidossa suositaan valmisteita, jotka edistävät painonhallintaa, eivät aiheuta sinulle liian matalaa verensokeria sekä vaikuttavat hyödyllisesti myös sydänterveyteen ja munuaisten toimintaan.

Useimmilla ensisijainen lääke on metformiini. Lääkehoitoa tehostetaan herkästi sokerinpoistajavalmisteella tai suolistohormonien vaikutusta tehostavilla tai lisäävillä valmisteilla. Pistoshoidossa ensisijainen vaihtoehto useimmille ovat suolistohormoni GLP-1 valmisteet. Jos verensokeriasi ei elintapahoidolla ja näillä lääkkeillä saada tavoitetasolle, aloitetaan insuliinihoito.

Päivitetty 30.9.2023