Siirry sivun sisältöön

Metformiini

Metformiinia käytetään tyypin 2 diabeteksen ensisijaisena lääkkeenä.

Metformiini on ensisijainen lääke tyypin 2 diabeteksen hoitoon, jos ruokavaliohoidolla, liikuntahoidolla ja laihduttamisella ei verensokeria saada normaaliksi ja tämä lääke on muuten sopiva. Metformiinia voidaan käyttää yli 10-vuotiaiden lasten ja aikuisten diabeteksen hoitoon. Metformiinia käytetään myös monirakkulainen munasarja oireyhtymän (PCO) hoitoon.

Metformiinia käytetään yksinään tai yhdessä muiden verensokeria alentavien lääkkeiden tai insuliinihoidon kanssa. Sitä on usealla eri kauppanimellä. Metformiinista ja muista diabeteslääkkeistä on tehty myös yhdistelmävalmisteita, jolloin samassa tabletissa on kahta tai kolmea eri lääkevalmistetta.

Metformiini vähentää maksan sokerintuotantoa, saattaa vähentää sokerin imeytymistä suolistosta ja lisätä aterian yhteydessä suolistohormoni GLP-1 (glukagonin kaltainen peptidi) pitoisuutta ja vaikuttaa suoliston mikrobiomiin. Metformiini edistää laihtumista.

Metformiini aloitetaan pienellä annoksella eli yksi 500–750 mg tabletti kerran päivässä, joko aamiaisen tai päivän pääaterian yhteydessä. Annosta lisätään yleensä 1–2 viikon välein . Annoksen lisäystä kannattaa hidastaa, jos valmiste aiheuttaa sinulle suoliston sivuvaikutuksia kuten ripulia. Tavallinen hoitoannos on yksi 1000 mg tabletti kahdesti päivässä aamupalalla ja pääaterialla. Osalle käyttäjistä sopiva lääkkeen oton ajankohta on iltapalalla.

Metformiini suositellaan otettavaksi ruokailun yhteydessä tai heti ruuan päälle mahdollisten vatsavaivojen vähentämiseksi. Tabletit niellään kokonaisena. Osa valmisteista voidaan puolittaa nielemisen helpottamiseksi. Puolitettavan valmisteen voi tunnistaa tabletissa olevasta jakourasta.

Metformiini ei yksinään käytettäessä laske verensokeria liian matalalle. Ruokamääriä ei pidä lisätä lääkkeen aloituksen jälkeen vaan mieluummin vähentää, jos on ylipainoa. Lääkkeen annosta ei tarvitse muuttaa ruokailun tai liikunnan mukaan.

Metformiinin voidaan käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

Metformiini poistuu elimistöstä munuaisten kautta. Siksi sen annosta pienennetään mahdollisessa munuaisten vajaatoiminnassa. Jos sinulla on vaikea munuaisten vajaatoiminta, metformiinia ei voi käyttää.

Vakavien yleissairauksien, varjoainekuvausten ja suurten leikkausten yhteydessä lääke tauotetaan. Ikäihmisten eli yli 75-vuotaiden hoidossa noudatetaan erityistä varovaisuutta, koska heillä on usein muita sairauksia ja lääkehoitoja käytössään.

Jos sinulla on kuumeinen vatsatauti, oksentelua tai ripulia tai muusta syystä elimistössäsi on kuivumistila, metformiini tulee tauottaa oireiden ajaksi.

Metformiinihoidon aikana runsas alkoholin käyttö ei ole suositeltavaa.

Tavallisin metformiinin haittavaikutus ovat erilaiset vatsavaivat kuten vatsakipu, vatsan löysyys, ripuli tai pahoinvointi. Jotkut kokevat metallin makua suussa ja ruokahaluttomuutta. Haittavaikutuksia voi tulla erityisesti hoidon alkuvaiheessa tai jos lääkeannosta on lisätty nopeasti.

Vatsavaivat ovat yleensä ohimeneviä tai helpottavat hoitoannosta pienentämällä. Joskus myös valmisteen vaihto toiseen kauppanimeen voi auttaa. Noin 10 prosentilla vaivat ovat niin hankalia, että he joutuvat lopettamaan metformiinin käytön.

Pitkäaikaisessa hoidossa metformiini voi vähentää B12-vitamiinin imeytymistä suolistosta. B12-vitamiinin pitoisuutta mitataan verikokeesta muutaman vuoden välein. Ikäihmisellä kannattaa mitata pitoisuus jo ennen hoidon aloitusta, koska B12-vitamiinin puutetta on muistakin syitä mahdollinen. B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa hermo-oireita kuten jalkojen puutumista, pistelyä, tuntomuutoksia ja anemiaa. Tarvittaessa aloitetaan B12-vitamiinivalmiste tablettina tai pistoksena.

Päivitetty 30.9.2023