Siirry sivun sisältöön

Mistä tyypin 2 diabetes johtuu?

Tyypin 2 diabetes ei ole yksi sairaus, vaan useita erilaisia diabeteksen muotoja, joiden taustalla on perintötekijöiden, ympäristötekijöiden ja elintapojen monimutkainen yhteisvaikutus.

Aikaisemmin tyypin 2 diabeteksesta käytettiin nimityksiä aikuistyypin diabetes tai aikuisiän diabetes. Näistä nimitykset ovat vanhentuneet ja jääneet pois käytöstä. Tyypin 2 diabetekseen voi sairastua minkä ikäisenä tahansa, vaikkakin enemmistö sairastuukin yli 40-vuotiaana.

Tyypin 2 diabetes on monimuotoinen ryhmä energia- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä. Ulkoiset elinympäristöön ja elintapoihin liittyvät tekijät laukaisevat sairastumisen perinnöllisen alttiuden omaavilla.

Tyypin 2 diabetekselle altistavia geenejä tunnetaan useita satoja. Perintötekijät säätelevät muun muassa energia-aineenvaihduntaa, rasvan varastoitumista ja käyttöä, haima- ja rasvasolujen toimintaa, insuliinin eritystä, suolistohormoneja ja kylläisyyshormoneja.

Jos vanhemmillasi tai sisaruksillasi on tyypin 2 diabetes, se lisää myös omaa diabetesriskiäsi:

  • Jos toisella vanhemmallasi on tyypin 2 diabetes, oma riskisi on noin kaksinkertainen.

    • Riski on suurempi äidin puolelta.

  • Jos molemmilla vanhemmillasi on tyypin 2 diabetes, oma riskisi on noin viisinkertainen.

  • Jos sisaruksellasi on tyypin 2 diabetes, oma riskisi sairastua on noin kolminkertainen verrattuna muuhun väestöön.

Jos lähiperheessäsi on tyypin 2 diabetesta on sinulla korostunut tarve pyrkiä ennaltaehkäisemään diabetesta hyvillä elintavoilla ja painonhallinnalla.

Tyypin 2 diabetekselle altistavia ympäristötekijöitä ovat esimerkiksi vähäistä arkiaktiivisuutta ja liikkumattomuutta edistävä kaupunkiympäristö, työn ja vapaa-ajan muuttuminen. Myös ruokaympäristön muutokset voivat altistaa diabetekselle: annoskoot ovat suurentuneet, valmisruokailu lisääntynyt, energiatiheitä välipaloja ja naposteltavaa on tarjolla runsaasti.

Tyypin 2 diabetekselle altistavista elintapatekijöistä tärkeimmät ovat painonousuun johtavat ruokailutottumukset ja vähäinen liikkuminen. Myös univaje, masennus, stressi, tulehdukset ja muut sairaudet vaikuttavat aineenvaihduntaan diabetesriskiä lisäävästi.

Tyypin 2 diabeteksessa voidaan erottaa useita erilaisia alaryhmiä, joita luonnehtii vaihtelevan asteinen insuliinin erityksen ja insuliinin vaikutuksen heikentyminen eli insuliiniresistenssi:

  • Osalla taustalla on ylipaino ja sen aikaansaama insuliinin tarpeen lisääntyminen ja insuliiniresistenssi

  • Osalla ylipaino eli ylimääräinen rasva kertyy sisäelimiin ja johtaa maksan ja haiman rasvoittumiseen ja edelleen insuliinin vaikutuksen ja erityksen heikentymiseen

  • Osalla insuliinin eritys on jo alun perin puutteellinen

  • Osalla taustalla on ikääntymiseen liittyvät elimistön aineenvaihdunnan muutokset

  • Osalla haiman insuliinieritys hiipuu vuosien kuluessa ja johtaa insuliinipuutokseen

Päivitetty 30.9.2023