Siirry sivun sisältöön

Matalan verensokerin ehkäisy insuliinihoidossa

Tunnistamalla tavanomaiset tilanteet, jotka voivat johtaa liian matalaan verensokeriin, voit varautua niihin.

Insuliinihoidossa verensokeri laskee helposti liian matalalle, koska eri insuliinivalmisteilla on niille luonteenomainen kaavamainen käyttäytyminen riippumatta verensokerista.

On tärkeää tuntea käyttämiensä insuliinivalmisteiden vaikutus: kuinka pian vaikutus alkaa, koska se on suurimmillaan ja kuinka kauan se kestää. Lisäksi insuliinin kerta-annoksen lisääntyminen pidentää valmisteen vaikutusaikaa. Pistospaikasta, joka on turvonnut tai kovettunut, insuliinin imeytyminen heikkenee ja vaikutus hidastuu.

Liian matalaa verensokeria voi ennakoida ja ehkäistä

  • Jos verensokerisi laskee toistuvasti liian matalalle yöllä ja ennen aterioita, sinun pitää todennäköisesti vähentää pitkävaikutteista perusinsuliiniannostasi. Jos otat perusinsuliinisi kahdessa osassa vähennä annosta ensisijaisesti siitä annoksesta, jonka ajalle matalat verensokerit ajoittuvat. Jos esimerkiksi matalat ovat yöllä, vähennä ilta-annostasi, jos taas päivällä, vähennä aamuannostasi.

  • Jos verensokerisi laskee toistuvasti liian matalalle 2-3 tunnin sisään tietyn aterian ja pikainsuliinin pistoksen jälkeen, käytössäsi olevaa ateriainsuliinia on todennäköisesti liikaa suhteessa ruuan hiilihydraatteihin.

  • Jos annostelet pikavaikutteisen insuliinisi vasta syömisen päättyessä tai sen jälkeen, verensokeri usein nousee ensin liikaa ja voi laskea liian matalalle 3–4 tuntia aterian jälkeen. Pikainsuliini kannattaa annostella aina kun mahdollista 10–20 minuuttia ennen syömistä. Erityisen nopeavaikutteinen pikainsuliini voidaan annostella juuri syömään ryhtyessä.

  • Jos olet lähdössä liikkumaan 2-3 tunnin sisällä pikainsuliinin pistämisestä, jolloin sen vaikutus on voimakas, vähennä ateriaa edeltävästä annoksesta 30–50 %.

  • Liikunnallisen päivän jälkeen vähennä yötä vasten annosteltavaa insuliinia 10–20 %.

  • Jos verensokerisi on nukkumaan mennessä alle 6 mmol/l, kannattaa syödä vielä pieni lisäiltapala eli 10–20 g hidasta hiilihydraattia.

  • Jos käytät alkoholia, huolehdi riittävästä hiilihydraattien syömisestä ja mahdollisesti insuliiniannoksen pienentämisestä seuraavalle yölle. Seuraa myös verensokeriasi tavallista tiheämmin alkoholin käytön yhteydessä ja sitä seuraavan vuorokauden aikana.

Päivitetty 30.9.2023