Siirry sivun sisältöön

Raskauden aikana ensimmäistä kertaa todettu kohonnut verensokeri

Raskausdiabetes tarkoittaa verensokerin kohoamista, joka todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana.

Raskauden aikana ensimmäistä kertaa todettua koholla olevaa verensokeria nimitetään raskausdiabetekseksi. Virallinen nimi sille on gestaatiodiabetes. Varsinaisen raskausdiabeteksen lisäksi raskauden aikana ensimmäistä kertaa todettavassa korkeassa verensokerissa voi olla kyse myös aikaisemmin toteamattomasta tyypin 2 diabeteksesta, alkavasta tyypin 1 diabeteksesta tai MODY-diabeteksesta.

Raskauden aikana insuliinin tarve lisääntyy raskaushormonien ja painon nousun vaikutuksesta. Raskausdiabetes diagnosoidaan sokerirasituskokeella, jonka raja-arvot ovat matalammat kuin tavallisessa sokerirasituskokeessa. Vuonna 2019 raskausdiabetes todettiin lähes 20 prosentilla eli yhdellä viidestä synnyttäjästä.

Jos verensokeri on koholla raskauden aikana, se voi vaikuttaa haitallisesti sekä lapseen että äitiin raskauden aikana ja myöhemmin elämässä. Tavoitteena on pitää verensokeri raskauden aikana mahdollisimman normaalina. Ruokavalio- ja liikuntahoidon lisäksi osa tarvitsee verensokeria alentavaa tablettihoitoa tai insuliinihoitoa.

Raskausdiabetesta hoidetaan pääasiassa ruokavaliolla ja liikunnalla. Verensokerin tavoite omamittauksissa on ennen ateriaa alle 5,5 mmol/l ja aterian jälkeen alle 7,8 mmol/l. Noin 20 prosenttia tarvitsee kuitenkin lääkehoitoa eli metformiinitabletteja tai insuliinipistoksia, jotta verensokeri pysyy näissä lukemissa.

Raskausdiabeteksen toteamista, hoitoa ja seurantaa käsitellään yksityiskohtaisesti Terveyskylän Naistalossa.

Verensokeri normalisoituu raskausdiabeteksessa synnytyksen jälkeen. Jos raskausdiabetekseen tarvittiin lääkehoitoa, seuraava sokerirasitus tehdään jo kolmen kuukauden kuluessa synnytyksestä. Muussa tapauksessa sokerirasituskoe tehdään 12 kuukauden kuluttua synnytyksestä, sitten yksilöllisesti 1–3 vuoden välein. Samalla seurataan painoa, verenpainetta ja tarpeen mukaan veren rasva-arvoja.

Yli puolet raskausdiabeteksen sairastaneista on riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen 10–15 vuoden kuluessa. Raskauden aikana mahdollisesti kertyneiden ylimääräisten kilojen laihduttaminen, normaalipainoon pyrkiminen ja terveyttä edistävät elintavat ovat tärkeitä. Jo 3–4 kilogramman laihtuminen vähentää diabeteksen riskiä merkittävästi.

Päivitetty 30.9.2023