Siirry sivun sisältöön

Lyhytaikainen glukoosisensorin käyttö hoidon suunnittelussa

​​​Glukoosisensorilla saada käsitys verensokerin vaihteluista kaikkina vuorokauden aikoina. Siten sitä voidaan hyödyntää hoidon suunnittelussa.

Lyhytaikaisella 2–4 viikon sensorin käytöllä saa apua hoidon suunnitteluun. Esimerkiksi, jos sokerihemoglobiini HbA1c tai aamun verensokerit eivät ole tavoitetasolla, voidaan glukoosisensorin avulla selvittää mihin aikaan vuorokaudesta verensokeri nousee liikaa tai onko taustalla oireettomia hypoglykemioita.

Lyhytaikaisessa sensorin käytössä on tärkeää, että kaikki verensokeriin vaikuttavat asiat kirjataan. Näin niitä voidaan verrata verensokerin muutoksiin ja verensokerin muutoksia osataan tulkita oikein. Käytännössä siis kirjataan ruokailut ja niiden hiilihydraatit, verensokerin lääkehoito ja insuliiniannokset, liikunta ja sen rasittavuus sekä mahdolliset sairaspäivät.

Lyhytaikainen sensorin käyttö voidaan tehdä esimerkiksi 1–2 viikkoa ennen vastaanottoa. Hoitomuutosten toimivuutta voidaan sitten arvioida vastaanoton jälkeen uudella glukoosisensorijaksolla.

Päivitetty 30.9.2023