Yttre vändning av foster i sätesläge

Om rådgivningen konstaterar eller misstänker att fostret är i sätesläge ännu i graviditetsvecka 35–36, skrivs en remiss till moderskapspolikliniken.

På moderskapspoliklinikens mottagning kontrolleras fosterbjudningen. Om fostret är i sätes- eller tvärläge registreras fostrets hjärtljud med CTG. Läkaren utför en ultraljudsundersökning för att bedöma fostrets vikt och det exakta läget. Därefter kan en yttre vändning av fostret göras. Ingreppet utförs av en läkare tillsammans med en barnmorska. Vid yttre vändning placerar läkaren först sin hand under den del av fostret som bjuds, det vill säga sätet och lyfter det försiktigt uppåt och styr vid behov fostrets överkropp neråt från axlarna. Ofta rör sig fostret också själv mycket i det här skedet och vänder huvudet neråt. Vid behov kan man ungefär en halvtimme före den yttre vändningen ge läkemedel som förebygger sammandragningar.

Under den yttre vändningen följs fostrets tillstånd med ultraljud. Det bidrar till att ingreppet lyckas om mamman är så avslappnad som möjligt och inte spänner sig. Rh-negativa mammor får skyddsinjektion. Efter ingreppet lyssnar man till fostrets hjärtljud i cirka 30–60 minuter.

Yttre vändning av sätesläge är ett ofarligt ingrepp med låg risk. Risken för ett kejsarsnitt efter vändningen är 1 på 200. Risken för att ingreppet orsakar en betydande förändring av fostrets hjärtfrekvens är 1 på 100.

Yttre vändning lyckas dock inte alltid. Andelen av lyckade vändningar beror bland annat på graviditetsvecka, fostrets läge och storlek, mängden fostervatten samt hur många förlossningar mamman haft tidigare. Enligt olika studier är andelen som lyckas i genomsnitt 50 procent. Hos förstföderskor är procenten 40 och hos omföderskor 60.

För mer information om förlossning i sätesläge, se videon om förlossning i sätesläge i delen Förlossning.

 

Kyllä

Uppdaterad  10.5.2023