Att återhämta sig efter förlossningen

Efter förlossningen följer man upp livmoderns sammandragning och mängden efterblödning. Rupturer läker vanligen snabbt. Att röra sig försnabbar återhämtningen också efter kejsarsnitt.

Återhämtningen efter förlossningen börjar genast när den är över. Återhämtningen innebär att livmodern återgår till sin normala storlek, vilket kan kännas som eftervärkar. Efterblödningarna minskar gradvis.

Barnmorskan Johanna berättar i videon om återhämtningen efter en vaginal förlossning:

Livmodern

Livmodern börja dra ihop sig igen genast efter förlossningen. Det ger vissa mammor eftervärkar speciellt vid amning. Värkarna går att lindra till exempel med en varm vetepåse eller genom att massera livmodern innan man börjar amma. Om de här inte hjälper kan man ta smärtstillande läkemedel. Eftervärkarna går om inom några dygn. De är ofta kraftigare och räcker längre hos omföderskor än hos dem som fått sitt första barn.

Efterblödning – avslag

Blödningen efter förlossningen kallas avslag. De första dagarna efter förlossningen är den blodig och rikligare än mens. Därefter börjar blödningen tydligt minska och färgen blir brunaktig och senare ljus, som rikliga flytningar. Blödningen kommer från sårytan efter moderkakan i livmodern och fortsätter vanligen ungefär en månad efter förlossningen. Om mamman rör sig mer, kan avslaget öka tillfälligt. Det är ofarligt, om blödningen inte är riklig och den minskar inom ett par timmar efter att man slutat motionera. Riklig blödning kan vara tecken på att en bit av moderkakan blivit kvar i livmodern. Om du har riklig blödning, ringa jouren vid förlossningssjukhuset. Så länge avslaget pågår är mamman speciellt känslig för livmoderinfektion. Därför ska man sköta hygienen mer omsorgsfullt än vanligt. Byt binda ofta och använd helst inte tampong. Symtom på livmoderinfektion är att avslaget börjar lukta obehagligt, smärtor i nedre delen av magen och feber. Om symtomen är lindriga och febern är under 38°C, kontakta hälsovårdscentralen. Om du har 38°C eller högre feber, ta kontakt med jourpolikliniken vid ditt förlossningssjukhus.

Magens funktion och hemorrojder

Efter förlossningen blir magens funktion långsammare och det kan ta flera dagar innan tarmen töms. Fiberrik mat, såsom frukt och fullkornsprodukter, att dricka tillräckligt och promenera räcker ofta för att få igång den normala funktionen igen. Vid behov kan du också använda laxermedel. Hemorrojder är ett vanligt besvär efter förlossningen. De är svullna blodkärl vid ändtarmsöppningen. Hemorrojderna kan göra ont efter förlossningen och speciellt när man tömmer tarmen. Smärtan kan lindras med hemorrojdsalva eller suppositorier. Ofta går besväret över ganska snabbt efter förlossningen.

Behandling av mellangården och slidans slemhinna efter förlossning

Under förlossningen kan det uppstå rupturer i slidan eller mellangården, som måste sys med smältande stygn. Blodcirkulationen i området är utmärkt så rupturen läker vanligen bra och orsakar inte långvariga störningar. Vid behov kan vanliga antiinflammatoriska läkemedel användas för att lindra smärtan.

Tips för att främja läkningen av rupturer

  • Den viktigaste lokalbehandlingen genast efter förlossningen är att duscha med varmt vatten varje gång du går på wc. Använd inte tvål eller desinfektionsmedel på de yttre könsorganen eller i slidan. Duschandet förebygger infektioner som kan göra läkningen långsammare.
  • Sitt inte länge på den sydda rupturen. Det försvagar blodcirkulationen i området och gör läkningen långsammare. Använd vid behov dyna och halvsitt i stället för att sitta så att rupturen inte utsätts för stort tryck.
  • Smältande stygn försvinner på 2–3 veckor. Efter det är det bra att dagligen smörja in området med neutral, oparfymerad olja som du kan köpa på apoteket. Oljan gör ärret mer flexibelt och mjukare.
  • Under barnsängstiden kan de yttre könsorganens och slidans slemhinnor var torra, tunna och ömma, speciellt om din mens inte ännu har återkommit och du helammar. Det här beror på brist på östrogen. Slemhinnorna kan enkelt förstärkas lokalt med östrogensalva som kan köpas receptfritt på apoteket. Börja behandlingen med att applicera salva i slidan och på de yttre könsorganen varje kväll i en vecka och minska sedan användningen till 2–3 gånger i veckan. Salvan innehåller bara lite hormon och inverkan är lokal, så det är ofarligt att använda salvan också under amning.
  • När det blir aktuellt med samlag är det starkt rekommenderat att använda glidmedel om man fått en ruptur under förlossningen. De första samlagen kan göra ont, men oftast är smärtan övergående. Om smärtan håller i sig trots de ovan nämnda behandlingarna (olja, lokal östrogen, glidmedel), ska du uppsöka läkare.

Ruptur i ändtarmsöppningens slutmuskel

Ruptur i ändtarmsöppningens slutmuskel förekommer i ungefär en procent av de vaginala förlossningarna. Rupturen repareras omedelbart efter förlossningen och läker vanligtvis bra. Läkningen kontrolleras vid efterkontrollen som sker vid förlossningssjukhuset i stället för mödrarådgivningen. Långvariga problem är mycket sällsynta och kan behandlas. Rehabiliteringshuset har en guide med instruktioner för egenvård för rehabilitering efter ruptur i ändtarmsöppningens slutmuskel vid förlossning.

När kontakta läkare?

Om efterblödningen har minskat, men blir riklig igen, ta kontakt med jouren på ditt förlossningssjukhus. Om du har ont i nedre delen av magen, avslaget blir illaluktande och du får feber, kan de vara fråga om infektion i livmoderns slemhinna. Om symtomen är lindriga och febern är under 38 °C, kontakta hälsovårdscentralen. Om du har 38°C eller högre feber, ta kontakt med jourpolikliniken vid förlossningssjukhuset. Om du har ett rött område på brösten som hettar och gör ont samt hög feber, kan du ha bröstinfektion.

 

Kyllä

Uppdaterad  11.5.2023