Siirry sivun sisältöön

Mistä voit saada vertaistukea?

Joskus vain toinen samassa tilanteessa oleva voi ymmärtää, miltä sairaus tuntuu tai mikä huolettaa. Vertaistuki on kokemustietoon perustuvaa tukea.

Haluatko jakaa kokemuksiasi ja ajatuksia vertaistesi kanssa? Kaipaatko rinnalla kulkijaa, ihmistä joka ymmärtää elinikäiseen terveysongelman mukanaan tuomia huolia ja haasteita?

Vertaistuki on kertomista ja kuuntelemista - kokemustietoon perustuvaa tukea. Myös diabetesta sairastavan läheinen – esimerkiksi vanhempi tai puoliso – voi tarvita tai tarjota vertaistukea.

Kanavia vertaistuen saamiseen ja jakamiseen löytyy esimerkiksi Diabetesliiton ja diabetesyhdistysten toiminnasta, tapahtumista, verkkosivuilta sekä erilaisilta kursseilta joko kasvokkain tai verkossa.

Diabetesliitto, Kela ja monet kuntoutuslaitokset sekä oma hoitopaikka järjestävät sopeutumisvalmennuskursseja diabetesta sairastaville. Kurssilla saa sekä hyvän tietopaketin diabeteksen nykyhoidosta että työkaluja omahoitoon vertaistuen ohella.

Useissa paikallisissa diabetesyhdistyksissä toimii koulutettuja vertaistukihenkilöitä ja vertaistukiryhmiä. Ryhmiä on eri-ikäisille ja esimerkiksi tyypin 1 ja tyypin 2 diabetesta sairastaville. Perhekerhot on pääosin tarkoitettu perheille, joissa on alle 12-vuotias diabetesta sairastava lapsi.

Saat tietoa vertaistukihenkilöistä ja vertaistukiryhmistä joko kysymällä suoraan sinua lähellä toimivasta diabetesyhdistyksestä tai lähettämällä kysymyksesi sähköpostitse Diabetesliittoon osoitteeseen vertaistuki@diabetes.fi.

Juttelisitko diabeteksesta ja sen herättämistä ajatuksista mieluiten puhelimessa diabetesyhdistyksen vapaaehtoisen kanssa? Saat yhteyden samassa elämäntilanteessa oleviin koulutettuihin puhelinvertaistukihenkilöihin soittamalla Diabetesliiton Kysy diabeteksesta -neuvontapuhelimeen. Neuvontapuhelimeen vastaa diabeteshoitaja, joka välittää yhteydenottopyyntösi eteenpäin.

Diabetesliiton verkkovertaistuki tuo yhteen eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia diabetesta sairastavia ja heidän läheisiään.

Facebookissa toimii useita diabetesta sairastavien ja heidän läheistensä ryhmiä. Ryhmiä on muun muassa diabeetikkolasten vanhemmille, nuorille ja tyypin 1 sekä tyypin 2 diabetesta sairastaville, LADA-ryhmä, MODY-ryhmä, Libre- ryhmä, Raskausdiabetes, läheisten ryhmä. Osa ryhmistä on Diabetesliiton perustamia.

Omasta jaksamisesta ja diabeteksesta huolehtiminen vaatii joskus irtiottoa arjen rutiineista. Kun sen tekee yhdessä toisten samassa elämäntilanteessa olevien kanssa, saa heiltäkin uusia eväitä arjen pyörittämiseen.

Diabetesliitto järjestää kaikenikäisille diabetesta sairastaville ja läheisille tarkoitettuja kursseja Tampereella ja eri puolilla Suomea. Diabeteksen hoidon ammattilaisten ohjaamien kurssien ohjelmassa on monipuolisia mahdollisuuksia kurssilaisten keskinäiseen kokemusten vaihtoon: esimerkiksi perhekursseilla on omaa ohjelmaa niin vanhemmille, lapsille kuin sisaruksille.

Kursseja on eri mittaisia. Osa kursseista on osallistujille maksuttomia, osassa on omavastuu ja osan maksaa oma hoitopaikka.

Kela järjestää eri kohderyhmille myös sopeutumisvalmennuskursseja useissa eri kuntoutuslaitoksissa puolilla Suomea.

Päivitetty 8.11.2023