Siirry sivun sisältöön

Influenssarokotus ja diabetes

Influenssarokote on tehokkain tapa ehkäistä influenssaa, sen jälkitauteja ja kuolemia. Diabetesta sairastavalle suositellaan vuosittain influenssarokotusta.

​Influenssaa aiheuttavat influenssa A ja B virukset. Se on tavallista flunssaa voimakkaampi, vakavampi ja pitkäkestoisempi ylähengitystietulehdus. Influenssaan liittyy usein korkea kuume ja erilaisia yleisoireita kuten päänsärkyä, lihaskipuja ja yleiskunnon heikentymistä. Influenssatulehdus voi kestää jopa useita viikkoja.

Diabetesta sairastavalla insuliinin tarve lisääntyy ja verensokeri voi nousta huomattavan korkealle. Jos hoidat diabetestasi tableteilla, saatat tarvita insuliinipistoksia tueksi verensokerin hallintaan. Jos taas hoidat diabetestasi insuliinilla, saatat joutua lisäämään insuliiniannoksiasi sairaspäivien ohjeiden mukaisesti.

Influenssan jälkeen diabetesta sairastava on muita alttiimpi saamaan jälkitautina bakteeritulehduksen, esimerkiksi poskiontelotulehduksen, korvatulehduksen tai keuhkokuumeen. Rokotus vähentää myös riskiä sydän- ja aivoveritulpalle.

Kausi-influenssarokotteen ottaminen on suositeltavaa kaikille diabetesta sairastaville. Rokotukset alkavat loka-marraskuussa. Diabetesta sairastava, sekä hänen kanssaan samassa taloudessa asuva läheinen, saa rokotuksen maksutta omasta terveyskeskuksestaan tai työterveyshuollostaan.

Päivitetty 8.11.2023