Siirry sivun sisältöön

Masennus diabeteksessa

Diabetes voi vaikuttaa mielialaasi ja masennuksen tuntemuksiin itsessään sekä verensokerin kautta. Toisaalta mieliala ja henkiset paineet voivat vaikuttaa verensokeriisi.

On normaalia, että joskus et jaksa, erityisesti, jos elämässäsi on muuta stressiä. Läheisten tai terveydenhoidon ammattilaisten hyvää tarkoittavat neuvot tai kehotukset hoitaa itseäsi paremmin eivät auta. Niistä voi olla jopa haittaa, jos koet ne syyllistävinä.

Diabeteksen vakavuus sairautena, äkillisten ja pitkäaikaisten lisäsairauksien riski ja omahoidon vaativuus voivat hoitoväsymyksen lisäksi aiheuttaa psykologista kuormitusta, masennusta ja ahdistusta. Diabeteksella ja masennuksella on kaksisuuntainen yhteys. Erityisesti tyypin 2 diabetekseen liittyy kohonnut riski sairastua masennukseen ja toisaalta masennukseen liittyy kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Mieliala ja masennus puolestaan vaikuttavat päivittäiseen toimintakykyyn, fyysiseen aktiivisuuteen, elintapoihin ja omahoidon toteuttamiseen. Korkeisiin verensokerin arvoihin ja ”vuoristorataan” liittyy myös väsymystä, keskittymiskyvyttömyyttä ja haluttomuuden tunteita. Kun mielesi voi hyvin, myös elämä diabeteksen kanssa on sujuvampaa. Älä siis jää vaikeiden tunnekokemustesi kanssa yksin vaan ota ne puheeksi oman hoitajasi tai lääkärisi kanssa.

Päivitetty 14.11.2023