Siirry sivun sisältöön

Hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti diabeteksessa

Korkea verensokeri altistaa hampaiden kiinnityskudoksen tulehdukselle. Suun tulehdus puolestaan nostaa verensokeria.

Kuvassa on suu, jossa aktiivinen parodontiitti, jossa hampaita kiinnittävät sidekudossäikeet ja luu tuhoutuvat ja hampaiden liikkuvuus lisääntyy. Kuva: Suomen Hammaslääkäriliitto.
Hampaan kiinnityskudoksen sairaudessa hampaita kiinnittävät sidekudossäikeet ja luu tuhoutuvat ja hampaiden liikkuvuus lisääntyy. Kuva: Suomen Hammaslääkäriliitto.

Hampaiden kiinnityskudossairaus on bakteerien aiheuttama suun tulehdussairaus. Tulehdus tuhoaa hampaita kiinnittäviä sidekudosrakenteita ja luuta. Tällöin puhutaan hampaiden kiinnityskudoksen sairaudesta, jota nimitetään ammattikielessä parodontiitiksi. Parodontiittia esiintyy suomalaisilla runsaasti.

Kiinnityskudostulehdus etenee yleensä kivuttomana ja oireilee lähinnä ienverenvuotona. Ikenet voivat olla punoittavat ja turvonneet. Tulehdus voi näkyä hampaiden väleihin ilmaantuvina rakoina tai hammaskaaren muodon muuttumisena. Se voi edetä oireettomana niin pitkälle, että hampaiden menetys on mahdollista.

Markkinoille on tullut suun eritteistä tehtävä Periosafe® pikatesti, joka tunnistaa aktiivisessa vaiheessa olevan hampaiden tukikudoksen tulehdussairauden. Testi ei korvaa suun tutkimusta, vaan tunnistaa hoidon tarpeessa olevia henkilöitä. Positiivisen tuloksen saaneiden tulee hakeutua viipymättä tarkempaan tutkimukseen ja hoitoon.

Jos sairastat verensokeria ja verensokeritasosi on korkea, tulehdus on vaikea-asteisempi ja kudosten menetys voi kiihtyä. Diabetesta sairastavalla on 2–4-kertainen riski sairastua vaikeaan parodontiittiin. Tulehdus etenee ikenen alla näkymättömissä ja voi aiheuttaa niin laajan kudospuutoksen, että hampaita joudutaan poistamaan.

Tupakointi vähentää verenkiertoa ikenissä ja lisää parodontiitin riskiä ja vaikeusastetta sekä heikentää paranemista, vaikka bakteeripeitteet poistettaisiin. Tupakoinnin lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää. Hammashuollon ammattilaiset tarjoavat tukea tupakoinnin vähentämiseen tai lopettamiseen.

Sen lisäksi, että korkea verensokeri lisää suun tulehdusriskiä, suun tulehdus nostaa verensokeria. Tämän kaksisuuntaisen vaikutuksen ja sairauden vaikean havaitsemisen vuoksi on erittäin tärkeää, että tarkistutat suusi säännöllisesti ja hoidat tulehdusta mahdollisimman hyvin.

Hyvän verensokerin hoitamisen lisäksi hampaiden kiinnityskudostulehdusta ehkäistään ja hoidetaan tehostamalla itsehoitoa ja poistamalla bakteeriplakki mekaanisesti. Harjaa hampaasi kaksi kertaa vuorokaudessa ja puhdista hammasvälit säännöllisesti. Jos bakteeripeitettä ei poisteta huolellisesti, se kovettuu hammaskiveksi. Erityisesti ikenen alle muodostuva hammaskivi aiheuttaa kiinnityskudosta vaurioittavaa tulehdusta. Hoidossa keskeistä onkin hammaskiven ja bakteeripeitteiden poisto hampaiden juurten pinnoilta, erityisesti ikenen alta.

Hammaslääkäri tutkii hampaiden kiinnityskudokset mittaamalla ientaskut suun tutkimuksen yhteydessä. Mahdollisen kiinnityskadon määrittämiseksi on hyvä ottaa hampaistosta röntgenkuva. Löydösten perusteella henkilön kanssa yhdessä tehdään hoitosuunnitelma ja opastetaan suun terveyden itsehoito.

Suuhygienisti puhdistaa ientaskut lievässä tautimuodossa, sairauden edetessä hoito siirtyy hammaslääkärille tai erikoishammaslääkärille.

Päivitetty 8.11.2023