Siirry sivun sisältöön

Rasvamaksataudin hoito diabeteksessa

Rasvamaksataudin tärkein ja tehokkain hoito on laihduttaminen. Maksan rasvoittuminen on usein palautuva, ja jopa tulehdusmuutokset ja lievät sidekudosmuutokset voivat korjaantua.

Rasvamaksataudin tärkein hoito on laihtumista edistävä elintapahoito. Siihen saa tukea omalta hoitajalta ja lääkäriltä sekä hoitopaikan järjestämästä ravitsemusohjauksesta, painonhallintaryhmistä tai verkossa toteutettavasta laihdutusvalmennuksesta.

Ylipainoiselle suositellaan 10 prosentin painonlaskua vuoden kuluessa. Jo 5 prosentin painonlasku vähentää rasvoittumista ja suurempi painonlasku korjaa tulehdusmuutoksia.

Sopiva ruokavalio noudattaa yleisiä diabeteksen ravitsemussuosituksia:

  • Kiinnitä erityistä huomiota rasvan laatuun ja suosi kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja.

  • Valitse hiilihydraateista kuitupitoisia hiilihydraattien lähteitä eli täysjyväviljaa, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

  • Pyri välttämään lisättyä sokeria, hedelmäsokeria ja nopeasti sokeristuvia hiilihydraatteja.

  • Pyri rajoittamaan alkoholinkäyttöä, koska sekä vähäinen päivittäinen alkoholinkäyttö että suurten kertamäärien juominen muutaman kerran kuukaudessa ovat haitallisia rasvamaksassa.

Liikunta vähentää rasvan määrää maksasta, vaikka paino ei laskisikaan. Sekä kestävyysliikunta että lihaskuntoliikunta ovat hyödyllisiä.

Maksaa rasittavia ja vältettäviä tekijöitä ovat alkoholin lisäksi jotkin lääkkeet ja tupakointi.

Elleivät elintapamuutokset korjaa merkittävää ylipainoa, harkitaan erittäin niukkaenergistä dieettiä eli ENE-dieettiä, lihavuuden lääkehoitoa ja lihavuuskirurgiaa.

Rasvamaksaan ei ole yleisesti käytössä lääkehoitoa, mutta tyypin 2 diabeteksen lääkehoidon valinnoilla voidaan vaikuttaa myös rasvamaksaan. Myös ilman diabetesta joitakin laihdutukseen ja diabetekseen käytettäviä lääkkeitä voidaan yksilöllisesti harkita rasvamaksataudin hoitona.

Päivitetty 30.9.2023