Siirry sivun sisältöön

Perusietoa diabeteksen hermovauriosta

Diabetekseen voi liittyä lisäsairautena hermojen toiminnan häiriöitä. Diabeteksen​​​​​ hermovaurio voi aiheuttaa oireita hermoston eri osissa, mutta se voi olla myös täysin oireeton.

Diabeteksen hermovauriosta käytetään ammattikielessä nimitystä diabeettinen neuropatia. Kyseessä on yksi diabeteksen yleisimmistä komplikaatioista.

Tyypin 1 diabeteksessa hermovaurioita voi ilmaantua 10–15 vuoden kuluttua diabeteksen toteamisesta. Noin 20 vuoden sairastamisajan jälkeen noin yhdellä viidestä on todettavissa hermomuutoksia. Tyypin 2 diabeteksessa hermovaurio on tavallisempi ja osalla hermojen toimintahäiriöitä on havaittavissa jo diabeteksen toteamishetkellä, koska sairaus on voinut olla piilevänä pidempään.

Tuoreeseen diabetekseen ja verensokerin nopeaan korjaantumiseen voi liittyä akuutti kivulias hermovaurio.

Myös hermojen pinnetilat ovat diabetesta sairastavalla muita yleisempiä. Tavallisin ja yleinen pinnetila on käden keskihermon pinnetila ja sen seurauksena syntyvä rannekanavaoireyhtymä.

Muiden syiden selvittely on tarpeen ennen kuin oireisto katsotaan johtuvan diabeteksesta. Useat muutkin sairaudet ja jotkin lääkevalmisteet voivat aiheuttaa hermojen toimintahäiriöitä tai niihin viittaavia oireita. Muut hermo-oireen syyt voidaan yleensä todeta tai poissulkea haastattelulla ja tavallisilla laboratoriokokeilla.

Muita hermo-oireiden aiheuttajia voivat olla B12-vitamiinin puutos ja kilpirauhasen vajaatoiminta sekä alkoholin liikakäyttö.

Päivitetty 30.9.2023