Siirry sivun sisältöön

Virtsaputken alahalkio (hypospadia) pojilla

Hypospadia eli virtsaputken alahalkio on poikien yleisimpiä synnynnäisiä rakennepoikkeavuuksia. Hypospadia on kehityshäiriö, jossa virtsaputki avautuu peniksen alapuolelle. Esinahka on peniksen yläpuolella huppumaisesti. Penis voi olla myös käyrä.

Suomessa syntyy vuosittain noin 100 poikaa, joilla hypospadia todetaan. Hypospadian vaikeusaste vaihtelee, mutta lievimmät muodot ovat yleisimpiä. Syytä ei useimmissa tapauksissa vielä varmuudella tiedetä.

Hypospadiassa virtsaputken suu ei aukea normaaliin tapaan peniksen kärkeen, vaan virtsaputki on normaalia lyhyempi ja avautuu terskan tyveen, peniksen varteen, peniksen tyveen tai jopa välilihan alueelle. Esinahka on halki ja huppumainen. Vaikeimmissa tapauksissa penis on myös käyrä. Lievimmillään hypospadia aiheuttaa vain kosmeettisen haitan. Usein hypospadia kuitenkin aiheuttaa virtsasuihkun suuntautumiseen alaspäin ja hankaloittaa virtsaamista. Peniksen käyryys voi aikuisiässä hankaloittaa yhdyntää.

Syntymän jälkeen lääkäri tekee vauvalle tarkastuksen ennen kotiinlähtöä. Hypospadia todetaan sukupuolielinten tutkimuksessa. Virtsaelinten kaikukuvaus eli ultraäänitutkimus tehdään potilaille, joilla on vaikea hypospadia, koska heillä voi olla muitakin virtsateiden rakennepoikkeavuuksia.

Hypospadia hoidetaan leikkauksella. Lieville hypospadioille ei ole kuitenkaan tarpeen tehdä mitään. Hoidon päämääränä on saavuttaa toiminnallisesti ja kosmeettisesti mahdollisimman normaali penis. Toiminnallisesti tavoitteena on riittävän voimakas ja eteenpäin suuntautuva virtsasuihku sekä normaali erektio.

Hypospadialeikkauksessa virtsaputken suu siirretään mahdollisimman lähelle terskan kärkeä, ja tarvittaessa penis suoristetaan. Uusintatoimenpide voi olla aiheellinen leikkauskomplikaation takia, mutta toiminnallisesti ja kosmeettisesti hoitotulokset ovat näissäkin tapauksissa yleensä hyviä.

Tavallisimmin korjausleikkaus tehdään vuoden iässä, mutta toimenpide on mahdollista toteuttaa myöhemminkin, esimerkiksi, jos leikkauksen tarvetta halutaan vielä pohtia. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää muutaman tunnin. Alue myös puudutetaan, mikä vähentää leikkauksen jälkeistä kipua.

Leikkaustekniikka valitaan hypospadian vaikeusasteen perusteella. Leikkauksessa rakennetaan puuttuva osa virtsaputkea ja penis suoristetaan. Vaikeammissa hypospadioissa virtsaputken korjaukseen käytetään esinahkaa. Toisinaan virtsaputken rakentamiseen voidaan joutua käyttämään suusta otettua limakalvosiirrettä.

Lievissä hypospadioissa esinahka yleensä säästetään ja korjataan, jos esinahkaa ei tarvita virtsaputken korjaamiseen. Leikkauksessa virtsaputkeen laitetaan katetri, jonka kautta virtsarakko pääsee tyhjentymään. Peniksen ympärille asetetaan sidos.

Useimmiten potilas on osastolla yön yli tai muutamia päiviä. Jos potilaalle on tehty limakalvosiirto suun alueelta, on hoitoaika osastolla yleensä viikko ja viikon aikana siteet vaihdetaan nukutuksessa.

Virtsakatetrista pissa tulee kaksoisvaippojen sisään. Sidos ja katetri poistetaan lievimmissä tapauksissa noin viikon kuluttua leikkauksesta, mutta vaikeimmissa tapauksissa katetrihoito saattaa kestää kaksi viikkoa. Näissä tapauksissa potilaalla saattaa olla kaksikin katetria.

Leikkausalueen hankautumista pitää varoa tämän jälkeen vielä muutaman viikon ajan. Antibioottia annetaan toimenpiteen jälkeen, kunnes sidos ja katetri on poistettu.

Leikkauksen jälkeen potilaita seurataan vastaanottokäynneillä. Ensimmäinen käynti on 3–6 kuukauden kuluttua leikkauksesta ja tämän jälkeen kontrolleja on harvenevasti yleensä kasvuiän loppuun asti.

Käyntien yhteydessä tarkistetaan leikkausalueen paraneminen, peniksen kosmeettinen tilanne sekä suoruus. Kun lapsi on sen ikäinen, että pottaan virtsaaminen onnistuu, voidaan vastaanottokäynnin yhteydessä tehdä virtsasuihkumittaus, jonka perusteella arvioidaan virtsaputken mahdollista ahtautta.

Yleisin leikkaukseen liittyvä komplikaatio on virtsaputken fisteli eli reikä virtsaputken ja ihon välillä, jolloin virtsaa tulee myös fisteliaukosta eikä vain peniksen päästä virtsaputken suulta. Fisteli voidaan huomata, kun reiästä tulee virtsatippa tai joskus enemmänkin virtsaa. Lääkäri voi todeta fistelin, joka näkyy pistemäisenä tai isompana reikänä peniksen iholla. Fisteli korjataan uudella leikkauksella, joka on pienempi toimenpide kuin ensimmäinen korjausleikkaus. Uusintatoimenpide voi myös olla aiheellinen, jos penis jää käyräksi tai virtsaputkessa havaitaan ahtautumista.

Osalla potilaista kosmeettinen tulos on epätyydyttävä arvesta ja ihon epäsymmetriasta johtuen. Yleensä päästään kuitenkin toiminnallisesti sekä kosmeettisesti hyvään leikkaustulokseen, ja potilaan sukupuolielämäkin on aikuisena normaalia.

Päivitetty 9.6.2021