Sarjoittainen päänsärky

Sarjoittainen päänsärky on sairaus, jossa tulee voimakkaita kipukohtauksia usein silmän seutuun. Silmä saattaa myös vetistää ja punoittaa. Kipukohtauksia hoidetaan migreenilääkkeillä ja happihoidolla.

​Millainen on sarjoittainen päänsärky?

Tyypillistä sarjoittaiselle päänsärylle (toiselta nimeltään Hortonin neuralgia) on päänsäryn toispuolisuus, usein paikantuen silmän seutuun. Se voi tuntua laajemmallakin alueella toispuolisesti, joskus myös kasvojen tai korvan alueella. Särky on voimakasta tai erittäin voimakasta ja kestää hoitamattomana 15 minuutista 3 tuntiin. Särkypäivinä kohtauksia voi tulla keskimäärin yhdestä kahdeksaan kertaa.

Sarjoittainen päänsärky alkaa yleensä 20–40 vuotiaana ja sitä esiintyy enemmän miehillä.

Miten sarjoittaista päänsärkyä hoidetaan?

Sarjoittaisen päänsäryn kohtaushoitoon käytetään migreenin kohtauslääkkeitä eli triptaaneja. Usein tarvitaan mahdollisimman nopeatehoinen valmiste, minkä vuoksi useimmat käyttävät nenäsumutevalmistetta (zolmitriptaani tai sumatriptaani) tai ihon alle pistettävää sumatriptaania.

100 % hapen hengittely 15 minuutin ajan erityisesti sarjoittaisen päänsäryn kohtaushoitoon suunnitellulla tiiviillä maskilla voi auttaa yhtä hyvin kuin triptaanit. Parhaassa tapauksessa happihoito voi korvata kohtauslääkehoidon.

Mikäli triptaaneja menee useita päivässä, on viimeistään tarpeellista ottaa happihoito käyttöön ja aloittaa estolääkitys, jotta triptaaneja saadaan vähennettyä. Runsas triptaanien käyttö voi aiheuttaa lääkepäänsärkyä ja heikentää hapen tehoa.

Milloin lääkäriin?

Jos epäilet sairastavasi sarjoittaista päänsärkyä, keskustele lääkärisi kanssa. Mikäli päänsärkyjä on tiuhaan eikä päänsärkysarja tunnu loppuvan, kannattaa aloittaa estolääkitys (esim. verapamiili). Sarjaa voi yrittää katkaista lyhyellä kortisonikuurilla. Jatkuva kortisonin syöminen ei ole tarkoituksenmukaista ja voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja, kuten luuston haurastumista ja lisämunuaiskuoren lamaantumista.

Päivitetty  3.2.2022

Kyllä