Gå till sidans innehåll

VLCD, lågkaloridiet

Som ett stöd för livsstilsbehandling kan man genomföra VLCD-diet, dvs. lågkaloridiet.

Lågkaloridiet (<800 kalorier) benämns ofta förkortat VLCD, vilket hänvisar till dess engelska namn (very low calorie diet). På finska talas det ofta om ENE-dieten. Dieten inkluderar också tillskott av protein och fett samt grönsaker, vilket ökar energiintaget och strikt sett är då detta en lågenergidiet (LCD, lågkaloridiet).

VLCD-dieten kan i vissa fall genomföras som ett stöd för livsstilsbehandling för att öka viktminskningen och lindra följdsjukdomar. Dieten varar i genomsnitt 4–10 veckor, men högst 16 veckor.

VLCD--dieten är inte avsedd att användas som enda behandlingsform, eftersom den ensam sällan ger ett hållbart resultat. ENE-dieten rekommenderas att genomföras under övervakning och vägledning av en vårdprofessionell, eftersom den inte passar alla och medicinering kan behöva justeras. Start och avslutning av VLCD--dieten bör planeras noggrant.

Genomförande av VLCD-dieten

Under VLCD -dieten används kliniska viktminskningspreparat som huvudsaklig näring, det vill säga VLCD-dryck- och soppulver eller färdiga drycker.

VLCD-preparaten innehåller de näringsämnen som bantaren behöver, men som namnet antyder endast lite energi. På marknaden finns även LCD-drycker och stänger utvecklade för vikthantering och dessa rekommenderas att användas under VLCD -dieten endast sporadiskt, eftersom de innehåller mer energi än VLCD-produkterna. VLCD -preparaten innehåller totalt per dygn (fem VLCD-preparat):

  • ungefär 800 kilokalorier

  • 30–60 gram kolhydrater

  • ungefär 75 gram protein

  • åtminstone 12 gram essentiella fettsyror samt de nödvändiga vitaminerna och mineralerna.

För att säkerställa tillräckligt intag av protein och förebygga förlust av muskelmassa rekommenderas det att inta 10–60 gram protein varje dag, vilket viktminskaren får från proteinrika livsmedel med lågt kaloriinnehåll. Behovet av extra protein bestäms individuellt utifrån vikten.

Dessutom bör cirka 500 gram lågenergigrönsaker och en matsked rapsolja ätas varje dag för att säkerställa intaget av essentiella fettsyror. Alternativt kan valnöts-, hampa- eller linfröolja användas.

VLCD -dieten kan också genomföras med vanlig mat. Om vanlig mat används ska VLCD -dieten alltid genomföras under ledning av en näringsterapeut.

Under VLCD -dieten bör särskild uppmärksamhet ägnas åt att förebygga förlust av muskelmassa. Av den anledningen är proteinintag och motion viktiga delar av ENE-dieten. Mängden tillsatt protein planeras innan VLCD -dieten påbörjas.

VLCD -dieten minskar magsäckens storlek på bara några veckor, vilket märks genom att mättnadskänslan uppnås med mindre matportioner. Noggrant genomförd kan VLCD -dieten lindra symtomen på följdsjukdomar, förbättra ämnesomsättningen och därigenom minska behovet av medicinering och öka funktionsförmågan och livskvaliteten.

Efter VLCD -dieten bör en noggrann planering av vikthanteringen genomföras för att förhindra att vikten kommer tillbaka. För att förbättra vikthanteringen och ytterligare viktminskning kan man överväga medicinering.

VLCD-dieten är lämplig för friska personer. VLCD-dieten rekommenderas att genomföras under överinseende av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården.

VLCD-dieten kräver en lämplighetsbedömning från fall till fall, en god uppföljning och planerad avvänjning parallellt med en långsiktig livsstilsbehandling.

VLCD-dieten kan användas som en del av fetmabehandlingen om

  • patienten har ett viktindex på över 30 och de vanliga kostförändringarna inte har gett resultat.

  • Typ 1-diabetiker

  • För normalviktiga personer (viktindex under 25)

  • För gravida eller ammande kvinnor

  • För patienter med obehandlade ätstörningar eller betydande kontrollproblem med ätandet.

  • Patienter med en allvarlig akut sjukdom, t.ex. instabil angina pectoris, stroke, en betydande njur- och leversjukdom eller en allvarlig infektion.

Dietens lämplighet bör övervägas ytterligare om

  • patienten är under 18 eller över 65 år – patienten har ett viktindex på 25–30 kg/m2

  • patienten har gikt eller gallstenar.

  • patienten har haft en ätstörning.

Permanent medicinering är inget hinder för VLCD-dieten, men läkaren bör bedöma dietens inverkan på patientens medicinering och göra ändringar vid behov. Till exempel bör diabetesmedicineringen vanligtvis minskas och blodtrycksmedicineringens mängd övervägas under dieten. Den vätskedrivande medicineringen avslutas eller halveras. Marevan-behandlingen kräver inledningsvis en intensifierad INR-övervakning och vid behov justeras medicineringen.

Uppdaterad 28.5.2024