VLCD, lågenergidiet

Lågenergikost, det vill säga VLCD-diet, kan vara effektiv när enbart livsstilsbehandlingen inte har gett tillräckliga resultat.

VLCD-diet parallellt med en annan livsstilsbehandling

I vissa fall kan livsstilsbehandlingen stödjas av en lågenergikost för att effektivera viktminskningen och minska de associerade sjukdomarna. Dess genomsnittliga längd är mellan 4 och 10 veckor, med ett maximum på 16 veckor. VLCD-dieten är inte avsedd att användas som enda behandlingsmetod, eftersom den sällan ger ett permanent resultat på egen hand. VLCD-dieten rekommenderas att genomföras under bedömning och vägledning av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården, eftersom den inte passar alla och det kan behövas ändringar i medicineringen under genomförandet. Början och slutet av VLCD-dieten måste planeras noggrant.

VLCD-dieten baserar sig på ett minskat energiintag. Dieten genomförs med hjälp av kommersiella VLCD-preparat (very low calorie diet). VLCD-preparaten innehåller totalt (fem påsar) per dygn:

  • energi cirka 800 kilokalorier
  • 35–80 gram kolhydrater
  • cirka 60 gram protein
  • minst tre gram essentiella fettsyror och nödvändiga vitaminer och spårämnen.

På grund av den låga proteinmängden rekommenderas ett proteintillskott på 20–70 gram per dygn utöver VLCD-preparaten, beroende på den individuella kroppsvikten. Man bör dessutom äta cirka 500 gram grönsaker med lågt energiinnehåll per dag och en matsked rybsolja för att säkerställa intaget av essentiella fettsyror. Alternativt kan man använda valnötsolja, hampafrö- eller linfröolja.

VLCD-dieten kan genomföras med kommersiella preparat eller med vanlig mat. VLCD-dieten bör alltid genomföras under handledning av en näringsterapeut när det gäller vanlig mat.

Under VLCD-dieten bör man vara särskilt uppmärksam på att förebygga muskelsvikt. Därför är proteintillskott och motion en viktig del av VLCD-dieten. Mängden proteintillskott planeras innan VLCD-dieten inleds.

VLCD-dieten minskar magsäckens storlek på bara några veckor, vilket märks på att man uppnår en mättnadskänsla med mindre matportioner än tidigare. Om VLCD-dieten genomförs på ett bra sätt kan den leda till att symtomen vid associerade sjukdomar lindras, ämnesomsättningen förbättras och därmed minskar behovet av medicinering, samt att funktionsförmågan och livskvaliteten ökar.

Efter VLCD-dieten måste en behandling som upprätthåller viktkontrollen planeras mycket noggrant för att förhindra att man återfår vikten. För att förbättra viktkontrollen och ytterligare gå ner i vikt kan medicinering mot fetma också användas enligt övervägande.

Den behandlande läkaren ger alltid mer specifika och individuella instruktioner om hur VLCD-dieten ska genomföras.

viktminskning; hälsoviktshuset; fetmabehandling; VLED; fetma; bantning; diet; VLCD

Kyllä

Uppdaterad  8.2.2023