Graviditet efter fetmaoperation

Svår fetma är ett betydande hälsoproblem som numera kan behandlas effektivt också med operation. Det är möjligt att bli gravid efter en fetmaoperation, men graviditeten kräver speciell uppmärksamhet.

Syftet med fetmaoperation är att påverka mängden mat man äter och hur den tas upp i tarmarna. Graviditet rekommenderas först när det har gått minst ett år efter en fetmaoperation. Det är bra om viktminskningen har stabiliserats och näringstillägg används regelbundet före graviditeten. Det rekommenderas att man börjar ta folsyratillskott på ett milligram om dagen tre månader innan man slutar med preventivmedel. Folsyra ska tas under hela graviditeten och så länge man ammar.

Det finns risk för störningar i ämnesomsättningen som följd av fetmaoperation, så därför följs graviditeten upp mångprofessionellt inom specialsjukvården av förlossningsläkare och specialist på inre medicin, näringsterapeut och vid behov kirurg. Rådgivningen skriver remiss till moderskapspolikliniken redan i början av graviditeten.

Sockerbelastningstest görs i början av graviditeten och på nytt i den andra trimestern om det första resultatet var normalt. Om vikten har minskat väl, är risken för graviditetsdiabetes och preeklampsi mindre än om den gravida fortfarande är avsevärt överviktig. Förlossningssättet bedöms och väljs enligt obstetriska överväganden. Vaginal förlossning är det primära alternativet om graviditeten i övrigt ger goda förutsättningar för det.

Information om fetmaoperation (Hälsovikthuset)


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  19.9.2017