Motion

En frisk kvinna kan motionera under graviditeten utan risk för fostrets hälsa eller en för tidig förlossning.

Enligt de nationella riktlinjerna rekommenderas för alla 18–64-åringar minst 2 timmar och 30 minuter rask uthållighetsträning per vecka eller 1 timme och 15 minuter ansträngande  uthållighetsträning. Därtill rekommenderas två träningspass i veckan för att förbättra och upprätthålla muskelstyrkan och koordinationen. De här rekommendationerna gäller också gravida.

Utöver att motion är bra för den allmänna hälsan (förebyggande, vård och rehabilitering av bl.a. diabetes typ 2, förhöjt blodtryck, fetma, astma, nack- och ryggbesvär samt depression) kan motion minska risken för graviditetsdiabetes. Därför ska du inte begränsa ditt motionerande under graviditeten, utom om det finns någon välmotiverad orsak att inte motionera. Sådana orsaker kan vara exceptionellt högt blodtryck på grund av graviditeten, risk för en för tidig förlossning (sammandragningar som kräver vård eller konstaterad försvagad livmoderhals) eller om du har en sjukdom som kräver att du undviker motion.

Tumregeln är att den som också tidigare har motionerat, kan fortsätta med det så länge det känns bra. Undantag är grenar där man kan råka ut för fall, stötar och liknande (t.ex. ridning, klättring, kontaktsport) eller som utövas i exceptionella förhållanden (dykning, flyg-/glidsport). Det går också bra att börja motionera regelbundet under graviditeten. Lämpliga motionsformer att börja med är bl.a. gång och stavgång, simning och skidåkning samt jumpa, gymträning och dans som utvecklar muskelstyrkan och koordinationen. Det viktigaste när du väljer gren är att motionen känns bra för dig. Du kan gärna be att få tips och råd samt personlig handledning av kommunens idrottsinstruktörer.

Läs mer:

Motion är medicin (Motionsrekommendation) God medicinsk praxis


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  15.9.2017