Hur vet jag om babyn får tillräckligt mjölk?

Det om babyn får tillräckligt mjölk bedöms utifrån amningen och babyns avföring och urin samt viktutveckling.

Hur produceras mjölken?

Det produceras just så mycket mjölk som det finns efterfrågan. Det vill säga att ju oftare babyn suger på bröstet eller mamman mjölkar, desto mer mjölk bildas det.

Brösten förbereder sig på amningen redan under graviditeten. Efter födseln skapar babyn efterfrågan på mjölk genom att suga, och då stimuleras mjölkproduktionen ytterligare.

Ju oftare babyn suger på bröstet eller mamman mjölkar, desto mer mjölk bildas det

Därför är det viktigt att brösten speciellt de första dagarna får så mycket stimulans som möjligt – antingen genom att babyn suger eller mamman mjölkar, för att det senare ska bildas så mycket mjölk som möjligt.

Ju tommare bröstet är, desto snabbare fylls det. Ett barn som ammas ofta kanske får mindre mjölk per gång, men mjölkmängden under hela dygnet är större än för ett barn som ammas sällan. Vänta alltså inte att bröstet ska fyllas mellan amningarna eller mjölkningarna, utan amma babyn alltid när den visar tecken på att vilja äta.

Tecken på bra amning
Ibland kan ammande mammor vara oroade över om babyn säkert får tillräckligt mjölk, och då kanske man lätt ger babyn tilläggsmjölk. Efter amningen kan babyn sluka mycket mjölk ur nappflaska och sedan sova länge och nöjt. Men det betyder inte att babyn inte skulle ha fått tillräckligt mjölk under amningen. Att ge tilläggsmjölk kan sannolikt leda till att bröstmjölken inte räcker till och därför ska man undvika att ge tilläggsmjölk om det inte finns medicinska skäl till det.

Ibland kan det å andra sidan kännas som om babyn suger hela tiden. Det kan bero på tandsprickning, en period av intensiv sugning eller någon annan ”fas” som det förekommer många av hos babyn. Också separationsångest från mamman kan ge upphov till kontinuerligt sugande. Men det betyder inte automatiskt att babyn inte skulle ha fått tillräckligt mjölk under amningen.

Babyn kan också tidvis verka missnöjd efter amningen. Ibland blir det klart vad det beror på, ibland inte. I sådana situationer ska man inte bli orolig, utan börja med att försöka amma babyn på nytt.

Imetyksen tuki ry: Älä usko imetyksen urbaanilegendoja!

När kontakta rådgivningen?

Om tecknen på bra amning inte uppfylls eller du är orolig över om mjölken räcker, öka mjölkmängden genom att effektivera amningen och kontakta rådgivningen. Om babyn är under en vecka gammal, ring BB-avdelningen.


Hur kan jag öka mängden bröstmjölk?

 • Håll babyn i kontinuerlig hudkontakt. Också den andra föräldern eller en annan vuxen kan hålla babyn mot sin hud.
 • Amma babyn så ofta som möjligt, minst 10–12 gånger i dygnet. Lär dig känna igen när babyn söker bröstet. Ta babyn till bröstet vid minsta hungertecken.
 • Undvik att använda napp. Det är bäst att rikta all sugning på bröstet så att mjölkproduktionen stimuleras.
 • Byt bröst ofta under samma amningsgång. När babyn sväljer mer sällan eller börjar bli sömnig, byt bröst.
 • Lyssna på musik du gillar, det hjälper mjölken att strömma till.
 • Kläm om bröstet med ett brett grepp när babyn suger.
 • Mjölka brösten utöver amningen. Ju oftare du mjölkar, desto större blir mjölkmängden. Ge den mjölkade bröstmjölken till babyn med sked eller kopp.
 • Om babyn är sömnig vid bröstet, kan du använda amningshjälpmedel eller mjölka direkt i babyns mun.
 • Tveka inte att be om hjälp av BB-avdelningen eller hälsovårdaren. Du kan också fråga av andra mammor hur de har fått mjölken att strömma till bättre.
 • Oroa dig inte fastän det i början bara kommer lite mjölk när du mjölkar, eller brösten känns tomma. Mjölkmängden ökar alltid med ett visst dröjsmål.
 • Gosa med och njut av din baby. Mjölkmängden ökar nog snart.

Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  14.8.2019