Gå till sidans innehåll

Hur kan jag lindra slembildningen?

En akut luftvägsinfektion eller förvärrad lungsjukdom kan öka slembildningen. Då måste man hjälpa kroppen att göra sig av med slemmet.

Du kan prova olika sätt att hjälpa kroppen att göra sig av med slemmet.

Regelbunden motion som gör dig andfådd är den viktigaste metoden för att lösa upp slem. Det förbättrar lungornas funktion och hjälper flimmerhåren att få bort slem från luftrören.

Hosta är kroppens sätt att göra sig av med slem. Olika host- och andningsövningar kan komplettera effekten av motion, men de kan inte helt ersätta motionens fördelar.

Trygga en bra hosthygien När du hostar, täck för munnen med en engångsnäsduk eller hosta i ärmen. Hosta bort från andra människor.

Istället för att hosta kan du prova att huffa, eller stöta, vilket anstränger luftrören mindre. Var också uppmärksam på hygienen när du huffar och gör det separat från andra människor.

Hjälpmedel för motståndsandning förbättrar lungornas funktion. De gör det också lättare att bli av med slem genom att minska mängden segt slem. Genom att till exempel blåsa i flaska kan man skapa motstånd vid utandningen och minska slembildningen.

Var uppmärksam på hygienen när du använder utrustningen. Rengör utrustningen enligt anvisningarna och använd inte utrustning som använts av någon annan.

Se anvisningarna om hur du blåser i flaska:

Att dricka en varm vätska hjälper till att lösa upp slemmet. Drick tillräckligt med varm vätska, som

  • te

  • saft.

Du kan också prova att andas in ånga för att hjälpa till att lösa upp slemmet. Se anvisningarna i Lunghuset.

I ställningar som hjälper dig bli av med slem rinner slemmet från lungornas periferi till svalget med hjälp av tyngdkraften och blir lättare att hosta upp.

Du kan också hjälpa till att lösa upp slemmet med läkemedel, som du kan få recept på av läkaren.

Om den ökade slembildningen beror på en allergi kan allergiläkemedel hjälpa till att minska slembildningen.

Uppdaterad 7.6.2022