Gå till sidans innehåll

Korsallergier

Barn med pollenallergi kan få klåda i munnen och svalget av råa frukter och grönsaker. Upphettade grönsaker går dock vanligen bra att äta utan besvär.

Korsallergiker får starkare symtom i munnen och svalget under pollensäsongen.

Symtomen orsakade av korsallergi är oftast lindriga. Vanligast är det att björkallergiker får korsallergisymtom av vissa råa grönsaker, frukter, kryddor och nötter. Korsallergenerna i grönsakerna är svaga allergener som inte tål upphettning eller syrorna och enzymerna i matsmältningskanalen. Därför kan korsallergiker vanligen äta grönsaker som ger symtom, om de först tillagas.

Många grönsaker innehåller protein som liknar björkens pollen. Immunförsvaret hos ett björkallergiskt barn liksom misstar sig och tar proteinet i grönsakerna för björkpollen.

Det här fenomenet gör att allergitest på björkallergiker ofta visar positivt för grönsaker, kryddor och nötter. Det rekommenderas att man inte testar för dessa s.k. korsreagerande födoämnen, för det går inte att förutse uppkomsten av lindriga symtom utgående från testen. Det går att hemma prova sig fram vilka födoämnen barnet tål och använda dem i maten.

Uppdaterad 2.10.2017