Matförgiftning

Gå till ordlistan

Matförgiftning

Skriv ut

Nyckelord: Tarminfektion, diarré, kräkningar, illamående

​Matförgiftning, det vill säga en plötslig tarminfektion, är en mycket vanlig sjukdom som smittas av mat eller dricksvatten. Symtomen orsakas av olika virus, bakterier, urdjur eller toxin. Matförgiftning går vanligtvis över på ett par dagar och symtomen kan väl behandlas hemma.

Med matförgiftning avses alla de plötsliga tarminfektioner som man fått från mat eller dricksvatten. Matförgiftning orsakas vanligast av virus (till exempel norovirus), bakterie (till exempel salmonella) eller substans med giftverkan producerat av bakterier, toxin. Matförgiftning kan också orsakas av kemiska ämnen, svampar, växter, parasiter eller djur. De vanligaste smitvägarna är antingen mat som tillagad, konserverad, producerad eller serverad slarvigt eller förorenat dricksvatten. 

Kräkningar utan diarré kan ha med andra sjukdomar i området kring mage att göra, såsom magsår eller tarmobstruktion. I samband med dessa sjukdomar förekommer ofta kraftiga och långvarigare smärtor i området kring magen. Illamående och kräkningar förekommer också i samband med migrän, slaganfall, inflammationer eller diabetes. 

Symtom

​Symtomen på matförgiftning börjar vanligen inom ett dygn efter man har blivit utsatt. Den matförgiftning som orsakats av toxin som funnits redan i maten visar symtom redan om några timmar medan den matförgiftning som orsakats av vissa bakterier eller urdjur visar symtom inom några dagar eller veckor. Symtomet för tarminfektion är alltid diarré. Diarré definieras som minst fyra lösa avföringar inom ett dygn eller tre inom åtta timmar. Förutom diarré kan symtomen bestå av magkramper, illamående och kräkningar. Ibland kan feber höra ihop med matförgiftning.

Egenvård

​Den viktigaste och primära behandlingen av matförgiftningen är att få i sig tillräckligt med vätska för att ta hand om uttorkning (dehydrering). Även om diarrén är riklig, absorberas maten och drycken nästan normalt ur tarmen. Det är väldigt viktigt att den som lider av matförgiftning dricker flera liter vätska per dag. Att dricka vätska i små mängder kan vara till hjälp för den som kräks mycket. Man tar hand om vätskeintagning och bibehåller saltbalansen med hjälp av mångsidiga och energirika drycker, såsom utspädda safter, vatten, te, bärsoppor samt kött- och grönsaksbuljong. Man ska undvika mjölkbaserade och koffeinhaltiga drycker samt drycker som innehåller sötningsmedel såväl som energidrycker.​​

Att äta försämrar inte sjukdomen och man får äta lätt smältbar mat. Att man äter kan orsaka magkrämpor eller att man inte kan äta alls på grund av kräkningar. Under kräkningarna lönar det sig att undvika att äta fast föda, men vätska bör intas ofta, i små mängder (under 1 deciliter). Om det inte går att dricka på grund av kräkningar, är det bra att vänta några timmar och försöka på nytt. Det sker ingen signifikant skada för en vuxen av kräkningar eller fasta under ett par dagar. 

Om det känns omöjligt att äta, kan man pröva på diarrédrycker (vätskeersättningspulver) för att kunna säkerställa saltintaget. Dessa kan köpas på apoteket utan recept. Apotekspersonalen hjälper vid behov till med att välja rätt produkt. Man kan också göra själv en diarrédryck (vätskeersättning): Blanda en liter juice (gärna apelsinjuice) och ett liter vatten och tillsätt sedan en tesked salt i blandningen. Dryckens naturliga socker bidrar till att saltet och vattnet absorberas. Äldre människor vet inte alltid hur man uttrycker törst och därför måste man ägna särskild uppmärksamhet åt att få dem att dricka tillräckligt med vätska. Att urinens färg är mörkare än normalt tyder ofta på vätskeförlust.

Var och en av oss kan vara uppmärksam på god hand- och kökshygien för att förebygga matförgiftning. Det är värt att ta hand om livsmedlens rätta förvarings- och behandlingstemperaturer samt om renhet på deras förvarings- och behandlingsplatser. Det är tillrådligt att hålla fast vid livsmedlens hållbarhet och ta hand om kylförvaring även hemma.

När ska man kontakta hälso- och sjukvården?

​Det är värt att kontakta hälso- och sjukvården om

  • diarrén har häftiga symtom eller till den hör hög feber (över 38,5 grader Celsius).
  • det förekommer blod i kräkningarna eller avföringen är påtagligt blodig.
  • ​det allmänna tillståndet försämras, det förekommer svår/kraftig utmattning, virrighet eller slemhinnorna är beständigt torra.
  • ​symtomen pågår mer än en vecka eller man har feber mer än fyra dygn.
  • symtomen börjat under en utlandsresa eller efter den.
  • det till symtomen hör kraftigt huvudvärk som inte orsakats av känd migrän.
  • kräkningar intensifieras och det förekommer ont i magen utan diarré i samband med kräkningar.

Om du misstänker att ha fått smitta av något visst näringsämne, av någon viss vattenkälla eller av någon viss matplats och om du vet att det finns flera som insjuknat, meddela din egen hälsovårdscentral om detta, även om du inte själv skulle behöva behandling. Det är upp till hälsovårdsmyndigheterna att undersöka möjligheten till en eventuell epidemi.​

Mer information

Anvisningens producenter

​​​​​Professionella inom akutvården har producerat anvisningen i samarbete med Terveyskirjasto.​​​

​​

Uppdaterad  1.5.2021

Kyllä