Suolistohormonien vaikutusta voimistavat tabletit

Suolistohormonien vaikutusta voimistavat tabletit ovat tavallinen toisen vaiheen lääke tyypin 2 diabeteksen verensokerin lääkehoitoon.

Suolistohormonien vaikutusta voimistavia tabletteja eli gliptiinejä käytetään aikuisten tyypin 2 diabetesta sairastavien hoitoon toiseen vaiheen lääkevalmisteena. Niitä käytetään yleensä yhdessä metformiinin tai muiden verensokeria alentavien lääkkeiden tai perusinsuliinin kanssa. Niitä voidaan myös käyttää yksinään, jos metformiini ei sovi.

Suomessa on myynnissä useita eri gliptiinejä ja näiden kauppanimiä. Niistä on myös tehty yhdistelmävalmisteita metformiinin kanssa.

Haitarin otsikkotaso2
Gliptiinien vaikutustapa

GLP-1 (GLP = glukagon like peptidi) ja GIP (gastric inhibitory peptidi) ovat ohutsuolesta ruokailun yhteydessä erittyviä hormoneja, joita nimitetään myös inkretiineiksi. Ne lisäävät insuliinin eritystä haiman beetasoluista ja vähentävät glukagonin eritystä haiman alfasoluista sekä hidastavat mahalaukun tyhjentymistä ja lisäävät kylläisyyden tunnetta.

Gliptiinit ovat tablettivalmisteita, jotka estävät suolistohormoneja pilkkovan DPP4-entsyymin toimintaa. Näin ne lisäävät elimistön oman GLP-1 ja GIP- suolistohormonin pitoisuutta ja vaikutuksia aterian yhteydessä.

Gliptiinien käyttö

Lääke aloitetaan yleensä suoraan ylläpitoannoksella. Osa valmisteista otetaan kerran päivässä, osa kahdesti päivässä joko tyhjään mahaan tai aterian yhteydessä.

Gliptiinit eivät yksinään käytettäessä aiheuta liian matalaa verensokeria. Ruokamääriä ei pidä lisätä lääkkeen aloituksen jälkeen vaan mieluummin vähentää, jos on ylipainoa. Lääkkeen annosta ei tarvitse muuttaa ruokailun tai liikunnan mukaan. Gliptiinit eivät lisää painoa.

Gliptiinien käyttöön liittyvät rajoitukset

Munuaisten vajaatoiminnassa muiden kuin linagliptiinin annosta on tarpeen pienentää. Gliptiinejä ei käytetä raskauden tai imetyksen aikana.

Gliptiinien mahdolliset haittavaikutukset

Gliptiinit ovat yleensä hyvin siedettyjä. Vatsavaivoja saattaa esiintyä käytön alkuvaiheessa. Gliptiinien käyttöön on liitetty hieman lisääntynyt äkillisen haimatulehduksen vaara. Haimatulehduksen tyypillinen oire on selkään säteilevä kova ylävatsakipu.​

tyypin 2 diabetes; suolistohormonit

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021