Behandling av migrän

Vid ett migränanfall är det viktigt att så snart som möjligt ta en tillräcklig dos av anfallsläkemedlet. Om du ofta har migrän kommer du att behöva påbörja en förebyggande medicinering som planeras individuellt.

Tidpunkten för läkemedlet är viktig vid behandling av migränanfall

Eftersom läkemedlen är mer effektiva i de tidiga stadierna av ett anfall är det bäst att ta det antiinflammatoriska läkemedlet eller triptan i tid. Triptan ska inte tas under aurasymtom (t.ex. ett blinkande sicksack-mönster som utvidgas i synfältet) utan först när symtomet har gått om. Migränanfallet kan lindras genom att söka sig till en sval, mörk och tyst plats för att vila. Sömn får dig att må bättre.

Vilka läkemedel kan jag använda för att behandla ett migränanfall?

Migränanfall kan behandlas med receptfria antiinflammatoriska läkemedel eller paracetamol, som vid behov kan tas samtidigt. Om dessa inte hjälper kan receptbelagda målstyrda läkemedel mot migrän, dvs. triptaner vara till hjälp. Det finns sju olika typer av triptaner, varav en vanligtvis är lämplig och hjälper. Det lönar sig att testa läkemedlet tre gånger innan man kan vara säker på att just det anfallsläkemedlet inte hjälper. Behandlingen med anfallsläkemedel kan kombineras med ett receptbelagt läkemedel mot illamående (t.ex. metoklopramid), vilket kan förbättra effekten av andra läkemedel och lindra illamående.

Uppdaterad  9.8.2023

Kyllä