Siirry sivun sisältöön

Miehen virtsarakon kivun hoito

Virtsarakon kipuoire on pitkäaikainen ja usein parantumaton.

Koska virtsarakon kivun syitä ei tunneta, on kokeiltu useita hoitoja, joista tehokkaimmat ovat jääneet käyttöön.

Oirelääkkeistä on hyötyä kivun hoidossa.

Virtsarakon kipua voidaan helpottaa välttämällä kylmettymistä ja ärsyttäviä ruokia ja juomia.

Voimakkaat ravintoaineet, kuten mausteet, sitrushedelmät, hiilihapolliset juomat, alkoholi, tee ja kahvi saattavat pahentaa oireita.

Virtsarakon kivussa oireet ovat usein samankaltaisia kuin virtsatietulehduksessa. Antibioottihoito voidaan aloittaa jo ennen kuin laboratoriotulokset ovat käytettävissä. Virtsanäytteestä ei kuitenkaan aina löydy bakteereita. Jotkut saattavat saada antibioottikuurista väliaikaista lievitystä oireisiin.

Lääkehoidoilla voidaan helpottaa kipuoiretta tai nostaa kipukynnystä. Pitkäaikaisen kivun hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä on usein apua.

Yleisesti käytössä on amitriptyliini, joka lievittää usein virtsarakon kipua. Tätä valmistetta käytetään paljon pitkäaikaisten kipujen hoidossa, vaikka se on alkujaan mielialalääke. Lääke aloitetaan pienellä annoksella, jota lisätään asteittain. Lääke otetaan iltaisin. Elimistö tottuu yleensä nopeasti lääkitykseen ja mahdolliset sivuvaikutukset, kuten väsymys, useimmiten väistyvät hoidon jatkuessa.

Hoidossa on kokeiltu tuloksetta lukuisia erilaisia lääkkeitä. Tulehduskipulääkkeistä on yleensä ollut jonkin verran apua. Sen sijaan allergialääkkeet (antihistamiini) ja virtsarakkoa rauhoittavat lääkkeet ovat useimmiten tehottomia.

Koska virtsarakon kivussa on piirteitä, jotka ovat tyypillisiä pitkäaikaiselle tulehdukselle, voidaan joskus myös hyödyntää pitkäaikaiseen tulehdukseen käytettävää, immuunivastetta muokkaavaa siklosporiinilääkitystä. Joissakin maissa laajemmassa käytössä oleva pentosaanipolysulfaatti on erityislupavalmisteena saatavilla myös Suomessa, mutta käytännössä sen käyttöä rajoittaa korkea hinta ja KELA-korvattavuuden puute.

Virtsarakon oireita voidaan helpottaa virtsarakon lääkeaineliuoksella. Liuos ruiskutetaan rakkoon katetrin avulla ja sen annetaan vaikuttaa ainakin muutaman tunnin ajan.

Huuhtelu toistetaan viikoittain 4–6 kertaa. Jos hoito vaikuttaa hyvin, sitä voidaan jatkaa pidempiaikaisesti harvemmilla hoitokerroilla.

Joskus lantionpohjan alueen lihaskireys vaikeuttaa rakkokivun tuntemusta ja pahentaa siihen liittyviä virtsaamisvaivoja ja tiheävirtsaisuutta. Asiaan perehtyneen fysioterapeutin avulla on mahdollista vähentää näitä oireita. Usein voidaan kokeilla esimerkiksi jaksoittaista lantion alueelle kohdistuvaa sähkömagneettista hoitoa. Myös alaraajan ihon kautta annettava TENS- tai PTNS-hermostimulaatiohoito voi joskus tuoda apua oireisiin.

Jos lääkkeellisistä hoidoista ei ole apua, voidaan kokeilla virtsarakon laajentamista nukutuksessa.

Laajennukseen voi kuitenkin liittyä sivuvaikutuksia, sillä se saattaa vaurioittaa rakkoa ja arpeuttaa sitä kerta kerralta pienemmäksi.

Sakraalinen neuromodulaatio

Alaselkään asennetaan leikkauksessa tahdistaja, joka lähettää sähköärsykkeitä lantionpohjan, virtsarakon ja sen sulkijan lihaksiin.

Vaikutusmekanismi ei ole täysin selvillä. Kyseessä on kokeellinen hoito, jonka teho on vaihteleva. Hoitoa harkitaankin annettavaksi vain erittäin vaikeisiin oireisiin.

Leikkaushoito

Jos oireet ovat sietämättömät eikä lääkehoidoista ole apua, joudutaan harkitsemaan äärimmäisenä ratkaisuna virtsarakon poistoa.

Virtsaaminen tapahtuu tämän jälkeen joko suolirakon tai vuotavan/katetroitavan virtsa-avanteen kautta. Valitettavasti pitkäaikainen kipu ei välttämättä poistu edes leikkauksella.

Päivitetty 1.12.2022