Siirry sivun sisältöön

Eturauhasen liikakasvun oireet

Eturauhasen liikakasvu voi aiheuttaa vaikeuksia virtsaamisessa. Virtsasuihku voi olla heikko ja lopussa katkeileva ja virtsaamiseen kuluva aika voi pidentyä.

Eturauhasen liikakasvun vuoksi joutuu usein odottamaan virtsaamisen käynnistymistä ja virtsaamisen aloittaminen voi vaatia ponnistelua. Joskus virtsaaminen on helpompaa istuen kuin seisten. Oireet vaihtelevat jaksoittain ja pahenevat yleensä ajan myötä. Lyhyessä seurannassa oireet voivat pysyä useimmilla ennallaan.

Virtsaamiseen saattaa liittyä tunne, että virtsarakko ei tyhjene ja virtsaamiskerrat lisääntyvät. Eturauhasen liikakasvu voi aiheuttaa myös pakottavan virtsaamisen tarpeen (virtsapakko-oire). Usein oire ilmenee esimerkiksi, kun kuulee vesihanan lorinaa tai saapuu kotiovelle. Joskus näissä tilanteissa virtsa saattaa karata housuun.

Virtsaamisen tarve saattaa tihentyä. Jos virtsalla joutuu käymään myös yöaikaan, unenlaatu heikkenee. Yölliseen tiheään virtsaamiseen on muitakin syitä kuin eturauhasen liikakasvu, kuten esimerkiksi sydämen sairaudet, masennus ja diabetes.

Liikakasvu voi myös aiheuttaa tilanteen, jossa virtsarakko on täynnä, mutta virtsaaminen ei onnistu (virtsaumpi).

Virtsaumpi tarkoittaa tilannetta, jossa virtsarakko on täysi, mutta virtsaaminen ei onnistu. Ikääntyvillä miehillä eturauhasen suuri koko vaikeuttaa virtsaamista, mikä voi toisinaan aiheuttaa virtsaumpitilanteen. Virtsaummen kehittymisen riskiä lisäävät esimerkiksi alkoholin käyttö ja kylmettyminen

Myös tietyt sairaudet (neurologiset ja selkäsairaudet) ja lääkkeet voivat aiheuttaa virtsaumpitilanteen.

Oireena on voimakas vatsakipu, joka voi aiheuttaa kylmän hien nousemista pintaan. Alavatsa pullistuu täyden rakon takia. Kipu on yleensä niin tuskallinen, että potilas joutuu hakeutumaan päivystykseen.

Äkillisen virtsaummen oireet helpottuvat välittömästi kertakatetroinnilla.

Äkillisessä tilanteessa tutkitaan alustavasti eturauhanen ja suunnitellaan tarvittavat jatkotutkimukset. Jatkotutkimuksia odoteltaessa on huolehdittava virtsarakon tyhjentymisestä. Jos virtsaaminen ei onnistu kertakatetroinnin jälkeen, opetetaan omatoiminen katetrointi.

Toinen vaihtoehto on rakon tyhjentäminen väliaikaisesti paikoilleen jätettävällä katetrilla, joka asetetaan joko vatsan päältä (suprapubinen katetri) tai virtsaputken kautta.

Kun hoitomuotona on kertakatetrointi tai vatsan päältä asetettu katetri, rakkoa on mahdollista "kouluttaa" lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Joskus virtsaumpi voi esiintyä myös silloin, kun virtsaaminen tuntuu sujuvan hyvin ja virtsarakko tuntuu tyhjenevän. Tällöin virtsaaminen voi olla vain täpötäyden virtsarakon osittaista tyhjentymistä. Tällaisessa tilanteessa virtsa saattaa karata (ylivuotokarkailu).

Tila on vaarallinen, sillä munuaiset yrittävät tyhjentää virtsaa rakkoon, johon sitä ei enää mahdu. Munuaisten toiminta heikkenee, mistä aiheutuu elimistöön suolatasapainohäiriö ja yleiskunnon huonontuminen. Hoidossa pidetään virtsarakko tyhjänä katetrin avulla ja odotetaan, palautuuko munuaistoiminta normaaliksi.

Joskus virtsaamiseen liittyvät oireet kehittyvät hitaasti aiheuttaen vakavia ja pysyviä vaurioita virtsarakkoon ja munuaisiin. Hitaasti etenevien oireiden vaikeutumista ei välttämättä huomaa.

Miehillä on usein virtsan jälkitippumista johtuen normaalista virtsaputken mallista. Virtsaamisen jälkeen muutama tippa kostuttaa housut. Tätä varsin yleistä vaivaa voi helpottaa mekaanisella virtsaputken tyhjennyksellä.

Mekaaninen virtsaputken tyhjennys virtsaamisen jälkeen

  • Paina sormilla kivespussin takaa välilihasta, jolloin virtsaputken takaosaan kertynyt virtsa vapautuu virtsaputken etuosaan.

  • Heiluta virtsaputki tyhjäksi.

Päivitetty 30.11.2022