Siirry sivun sisältöön

Miehen yliaktiivisen virtsarakon oireenmukainen hoito

Yliaktiivisen virtsarakon oireiden, kuten tihentyneen virtsaamistarpeen, äkillisen virtsaamispakon ja virtsankarkailun perushoito on virtsarakon koulutus.

Virtsarakon koulutuksen lisäksi voidaan käyttää lääkehoitoa. Myös neuromodulaatiohoito ja leikkaushoito ovat mahdollisia, joskin harinaisempia hoitomuotoja.

Virtsarakon koulutuksen lisäksi hoitoa voidaan tehostaa virtsarakkoa rauhoittavalla lääkityksellä. Osalla näistä lääkkeistä on jonkin verran sivuvaikutuksia, kuten suun kuivumista, syljen erityksen vähentymistä, silmien kuivumista ja ummetusta. Ikäihmisillä tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa muistamattomuutta, joten heillä lääkityksen aloittamista on harkittava tarkasti.

Jos lääkehoidosta ei ole apua ja oireet ovat hyvin voimakkaat, voidaan harkita Botox-hoitoa. Botox-hoidossa tehdään poliklinikalla virtsarakon tähystystoimenpide, jossa Botox laitetaan virtsarakon seinämään. Hoidon teho kestää noin 3–9 kuukautta, minkä jälkeen hoito on uusittava, jos siitä on ollut apua oireisiin. Ennen Botox-hoitoa opetetaan yleensä virtsarakon tyhjentäminen katetroimalla, koska joskus lääkkeen teho virtsarakon supistusten ehkäisemisessä on niin voimakas, että se estää virtsaamisen. Toimenpiteen jälkeen voi aluksi esiintyä kirvelyä virtsatessa. Sairauslomaa ei tarvita.

Leikkauksessa asennetaan elektrodi ristiselän hermon viereen aiheuttamaan heikkoja sähköimpulsseja. Neuromodulaatiohoidossa potilas voi itse säädellä laitteen toimintaa kauko-ohjaimella.

Hoidon vaikutusmekanismi ei ole täysin selvillä, mutta hoito korjaa epätasapainossa olevien hermoratojen toimintaa. Kaikille laite ei tuo apua ja laitteen säätäminen voi vaatia toistuvia käyntejä poliklinikalla. Lisäksi voi olla tarvetta uusintaleikkauksille.

Virtsarakon leikkaushoitoon voidaan päätyä, kun oireet ovat erittäin vaikeat eikä muista hoidoista ole ollut apua. Leikkaus on suuri ja siihen liittyy runsaasti haittavaikutuksia, jotka on hyväksyttävä, kun leikkausta suunnitellaan.

Joskus selvitään virtsarakon tilavuutta lisäävällä leikkauksella, jossa ohutsuolesta tehdään paikka virtsarakon seinämään (simpukkakystoplastia). Tähänkin leikkausmuotoon voi liittyä hankalia haittavaikutuksia, kuten tulehduksia tai tarve virtsarakon toistuvalle katetroinille.

Joskus joudutaan poistamaan koko virtsarakko. Vatsan päälle rakennetaan avanne, josta virtsa valuu keräyspussiin. Vain harvoin voidaan tehdä uusi rakko ohutsuolesta. Näihinkin leikkauksiin liittyy runsaasti haittavaikutuksia.

Päivitetty 30.11.2022