Siirry sivun sisältöön

Toimenpiteet miehen munuaisallaskivien hoidossa

Pieniä ja oireettomia munuaisaltaan kiviä seurataan yleensä kuvantamistutkimuksilla. Jos kivet aiheuttavat kipuja tai toistuvia virtsatietulehduksia, niitä hoidetaan eri toimenpitein.

Tutkimukset ja mahdollinen hoito toteutetaan suunnitellusti ajanvarauksen kautta.

Munuaiskivien hoidossa yleinen menetelmä on selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa tehtävä tähystystoimenpide, jossa ohut tähystin viedään munuaisaltaaseen virtsaputkea ja virtsajohdinta pitkin. Toimenpide on päiväkirurginen.

Toimenpiteessä kivi murskataan ja muruset tulevat itsestään ulos virtsan mukana muutaman päivän kuluessa. Murusten poistuessa virtsassa saattaa esiintyä sakkaisuutta ja verisyyttä.

Jos kivimurusia on paljon, asetetaan sisäinen muoviputki eli stentti munuaisaltaasta virtsarakkoon, sillä joskus runsas kivimassa tukkii virtsajohtimen. Stentti poistetaan myöhemmin poliklinikkakäynnin yhteydessä.

Suuret ja oireilevat kivet voidaan hoitaa kohdistamalla kiveen sähkömagneettisia energia-aaltoja kehon ulkopuolelta (ESWL, extra shock wave lithotomia). Toimenpiteen aikana käytetään rauhoittavaa ja kipua poistavaa lääkitystä. Kivi murenee ja poistuu virtsan mukana.

Kyseessä on päiväkirurginen toimenpide, ja useimmiten työhön voi palata seuraavana päivänä.

Nykyisin harvoin käytetty toimenpide suurille munuaiskiville on ihon läpi tehtävä munuaisallastähystys (PCNL, percutaneus nephrolithotomia). Toimenpide tehdään nukutuksessa.

Kivi poistetaan murskaamalla, ja toimenpiteen lopuksi asetetaan katetri munuaisaltaasta ulos kyljen kautta. Katetri poistetaan ennen kotiutumista.

Seuranta osastolla kestää muutaman päivän, ja työkyvyttömyysaika on yhdestä kahteen viikkoa.

Päivitetty 30.11.2022