Makuhermot tottuvat harmillisen helposti voimakassuolaiseen, mutta onneksi myös vähäsuolaiseen. Eron huomaat usein vasta muutoksen tehtyäsi. Pääaterioiden lisäksi saamme suolaa leivistä, makkaroista, lihaleikkeleistä ja juustoista, suolaisista naposteltavista ja mausteseoksista.
Pakkausmerkintöihin tutustuminen auttaa sinua valitsemaan vähäsuolaisemmat vaihtoehdot. Tuotteen sisältämä suolamäärä prosentteina löytyy pakkauksen ravintoarvoluettelosta. Lukemaan sisältyy elintarvikkeen luontainen natrium, lisäaineiden sisältämä sekä tuotteeseen lisätty suola.
Piilosuolan vähentäminen voi olla helpointa aloittaa etsimällä tuoteryhmä kerrallaan vähemmän suolaa sisältävät tuotteet. Jos olet leivän ystävä, aloita tutustumalla niiden suolamääriin. Leipätuotteista voi kertyä yllättävän paljon suolaa päivässä, viikossa, kuukaudessa. Mitättömältäkin tuntuvalla, pienellä muutoksella parempaan on siten merkitystä pitkällä aikavälillä.
Kotikokin suolavinkit
Kun kokkaat itse ruokaa, voit vähentää suolan saantia esimerkiksi
maustamalla ruoka yrteillä, pippureilla tai suolattomilla mausteseoksilla, joita löytyy useiden valmistajien valikoimista.
käyttämällä happamia lisäkkeitä, esimerkiksi tomaattia, etikkaa, sitruunaa. Ne vähentävät suolan tarvetta.
välttämällä valmiiden, usein paljon suolaa sisältävien maustekastikkeiden ja liemikuutioiden käyttöä.
valitsemalla maustamattomia raaka-aineita.
pienentämällä reseptin suolamäärää.
käyttämällä mineraalisuolaa, kohtuudella sitäkin.
ripottelemalla vähän suolaa vasta lautaselle valmiin ruoan päälle. Tällöin suola maistuu voimakkaammalta kuin jos lisäät sen valmistusvaiheessa.
Olet varmasti kuullut erilaisia väittämiä suolavalmisteista. Suolan haitallisuuden ratkaisee sen sisältämän natriumin määrä. Trendisuolat, esimerkiksi ruususuola ja sormisuola, sisältävät paljon natriumia. Niihin lisättyjä vähäisiä hiven- tai kivennäisaineita saat riittävästi muualta terveellisestä, monipuolisesta ruokavaliosta.
Tarkista käyttämäsi suolan sisältämä natriumkloridin määrä!
Tavallinen pöytäsuola ja merisuola sisältävät natriumkloridia lähes 100%. Mineraalisuoloissa natriumin määrä on selkeästi vähäisempi noin 50 %, joten ne ovat sydänterveyden kannalta suositeltavampi vaihtoehto. Muista, että kaikkia suolavalmisteita tulee käyttää kohtuudella.