Suolistosyöpäleikkaus

Suolistosyövän kirurginen poisto on ainoa parantava hoito. Tällöin kasvaimen sisältävä suolen osa ja ympäröivää kudosta imusolmukkeineen poistetaan.

Leikkaus tehdään joko avo- tai tähystysleikkauksena. Peräsuolisyövässä kasvaimen sijainnista riippuen poistetaan koko peräsuoli ja peräaukko tai vain osa peräsuolesta. Mikäli koko peräsuoli poistetaan, asetetaan pysyvä suoliavanne.

Maksaan tai keuhkoihin levinneessä taudissa harkitaan potilaskohtaisesti, voidaanko kaikki etäpesäkkeet poistaa kirurgisesti ilman edeltävää lääkehoitoa tai lääkehoidolla saadun tautimassan pienennyksen jälkeen. Laajemmin levinnyttä tautia ei kuitenkaan voida leikkauksella parantaa.

Patologi tutkii leikkauksen jälkeen poistetun suolen osan ja määrittää mikroskoopilla tutkien kasvaimen paikallisen etenemisen suolen seinämässä sekä mahdollisen etenemisen lähi-imusolmukkeisiin. Taudin tarkka levinneisyys on tiedettävä päätettäessä liitännäissolunsalpaajahoidoista.

Vatsatalo tarjoaa lisää tietoa mm. leikkauksesta ja leikkauksesta toipumisesta.

Mikä on suolistosyövän ennuste?

Suolistosyövän ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa tauti löydetään. Potilaista 80 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista, jos syöpä löydetään varhaisessa vaiheessa, kun se on vielä rajoittunut pelkästään suolen seinämään.

kirurginen poisto; suolistosyöpä; suolistosyöpäleikkaus

Kyllä

Päivitetty  15.7.2022