Silmämelanooman toteaminen ja tutkimukset

Neljäsosa kasvaimista löytyy silmän terveystarkastuksen, kuten silmälasien uusimisen yhteydessä ja kolme neljäsosaa potilaista hakeutuu hoitoon oireiden perusteella.  Silmämelanooman tutkimukset ovat laajat ja niiden perusteella tehdään hoitopäätös.

​​​

Kasvainepäily johtaa tarkempiin tutkimuksiin

Alustavan kasvainepäilyn perusteella silmätautien erikoislääkäri tai terveyskeskuslääkäri lähettää potilaan tutkimuksiin oman piirinsä keskussairaalaan.

Kun epäillään pahanlaatuista kasvainta tai diagnoosi on epäselvä, silmälääkäri lähettää potilaan tarkempiin tutkimuksiin HUSin silmäkasvainpoliklinikalle Helsinkiin diagnoosin varmistusta ja mahdollista hoitoa varten.

Tutkimuskäynti

Tutkimuskäynti on perusteellinen

Lääkärin vastaanottokäynnillä käydään läpi potilaan perussairaudet, lääkitykset, oireet sekä aiemmin tehdyt tutkimukset. Suvussa esiintyneet kasvaintaudit ovat myös oleellinen tieto.

Lääkäri mittaa näöntarkkuuden ja tutkii mikroskoopilla silmän etuosat. Sen jälkeen molemmat mustuaiset laajennetaan tipoin, jotta lääkäri voi tutkia silmänpohjat. Lääkäri määrittää kasvaimen koon ja kohottavuuden ultraäänilaitteella.

Tutkimuspäivänä tehdään myös muita kuvantamistutkimuksia,
kuten verkkokalvon valokerroskuvaus (OCT) ja laajakulmavalokuvaus silmänpohjasta. Kuvia käytetään
kasvaimen diagnosointiin ja hoidon suunnitteluun.

Lue lisää silmän kuvantamistutkimuksista:

 

Hoitopäätös

Tutkimusten jälkeen lääkäri käy potilaan kanssa  läpi eri hoitovaihtoehdot ja niiden todennäköiset hyödyt ja haitat. Hoitopäätös tehdään usein jo tutkimuskäynnin yhteydessä. Potilaalla on mahdollisuus halutessaan harkita hoitopäätöstä ja ilmoittaa päätöksestään myöhemmin.

Yleistutkimukset ennen hoitoa

Ennen hoitoa järjestetään tarvittavat yleistutkimukset potilaan kotipaikkakunnalla tai lähimmässä keskussairaalassa.

Tutkimuksilla halutaan selvittää, ettei tauti ole levinnyt muualle kehoon.


kasvain silmässä; kasvain; silmämelanooma; hoitopäätös; silmä; tutkimukset

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018