Istumisen vähentäminen

Arjen aktiivisuus tukee painonhallintaa tehokkaasti. Jo pieni aktiivisuus lisää energiankulutusta. Jokainen ylösnousu aktivoi kehoa positiivisesti, jolloin terveyshyödyt lisääntyvät!

Lisää liikettä arkeen

Istumiseen painottuva elämäntapa on nykyisin yleistä. Tämän vuoksi istumisen vähentämiseen ja arjen aktiivisuuden lisäämiseen joudutaan kiinnittämään tietoisesti huomiota. Jos liikunta ei ole aiemmin kuulunut osaksi omaa elämää, arjen aktiivisuutta lisäämällä lihaksia ja niveliä pääsee totuttamaan hellä​​sti kohti liikunnallista elämäntapaa.

Voit jakaa viikoittaisen liikkumisesi pienempiin pätkiin.

Taukoja istumiseen

Pyri välttämään pitkiä istumisjaksoja ja vaihtamaan asentoa pitkin päivää.

  • Mieti, milloin voisit helpoiten tauottaa istumista. Voitko seistä aina kun puhut puhelimessa? Tai nousetko seisomaan hetkeksi työtehtävien välissä? Vapaa-ajalla tauota istumistasi ja aktivoi kehoasi esimerkiksi television mainoskatkojen aikana.
  • Aina istumisen vähentäminen ei ole mahdollista. Kehoa voi kuitenkin aktivoida myös istuma-asennossa: jännitä pakara- ja reisilihaksiasi, koukistele ja pyörittele nilkkojasi, kierrä ja ojenna rankaasi sekä nostele ja pyörittele yläraajojasi.
  • Mieti, sopisiko sinulle työpöytä, jonka voit nostaa seisontapisteeksi osaksi päivää. Seisoma-asennossa pyri hyvään ryhtiin ja vältä yhdellä jalalla seisomista.
  • Jos tauotat istumista seisten, voit vetreyttää samalla kehoasi pienin liikkein: heiluttele käsiäsi, pyörittele lantiotasi, venyttele kylkiäsi tai käyskentele huoneessa tai käytävällä.
  • Mikäli kuljet töihin julkisilla, kokeile seistä osa matkasta istumisen sijaan.

Lisäaskelia päivään pienillä valinnoilla

Pyri lisäämään askelten määrää arkipäivässäsi. 

  • Jätä asiointimatkoilla auto hieman kauemmaksi tai valitse pidempi kävelyreitti, kun suuntaat vierailulle ystäväsi luo.
  • Valitse portaat hissin sijaan. Voit myös kävellä yhden kerrosvälin ja mennä lopun matkaa hissillä. Voit pidentää käveltyjen porrasvälien määrää hiljalleen. Porraskävely on hyvä tapa k​ohottaa kestävyyskuntoa sekä alaraajojen lihasvoimaa.
  • Tee arkinen liikkeesi näkyväksi. Hyödynnä aktiivisuusrannekkeiden ja älylaitteiden keräämää tietoa, kun arvioit arkisen liikkeesi määrää. Vahvista tiedon pohjalta olemassa olevaa liikettäsi.

Video: Taukojumppa (Selkäliitto)

Työhuoneeni siirtyi ylimpään kerrokseen. Hissiä ei ole, joten portaissa könyämisen aiheuttama puhallutus oli alussa melkoinen. Mutta. Huomasin pohkeeseeni tulleen lihaksen, jota en vielä aiemmin ollut nähnytkään​. Lihakset siis kehittyvät! Lähdin pohtimaan, miten saisin ”pakkoportaita” hyödynnettyä vielä paremmin. Hommasin pienet 8 kilon kahvakuulat, ja aloin kanniskelemaan niitä aina portaissa mukanani. Niiden johdosta kroppaan alkoi tulla mukavasti voimaa.

Edellinen sivuSeuraava sivu

laihduttaminen; hyvinvointi; terveys; painonhallinta; painonhallintatalo; ylipaino; laihdutus; istuminen; liikunta

Päivitetty  12.2.2020