Mikä sairaus astma on?

Astma on lasten yleisin pitkäaikaissairaus. Sitä sairastaa noin 5 % suomalaislapsista. Tyypillisiä astmaoireita lapsilla ovat pitkittynyt yskä ja hengitysvaikeudet sekä rasitusoireet.

Astma on keuhkoputkien limakalvon tulehduksellinen sairaus, johon liittyy keuhkoputkien ahtautumista. Ilmavirtaus hengitysteissä vaikeutuu ja tämän vuoksi ilmaantuvat tyypilliset astmaoireet – yskä, hengenahdistus, hengitysvaikeus, hengityksen vinkuminen ja limaneritys.

Astma voi alkaa missä iässä tahansa. Oireet voivat olla kausiluonteisia tai ympärivuotisia. Sairauteen liittyy usein perinnöllisiä tekijöitä, mutta astman puhkeamiseen tarvitaan myös ulkoinen ärsyke.

Keuhkoputkia ärsyttäviä tekijöitä eli ulkoisia ärsykkeitä on useita: infektiot (virukset ja bakteerit), allergiat (siitepölyille, eläimille, ruoka-aineille), fysikaaliset ärsykkeet (rasitus, kylmä tai kuuma ilma, kuiva tai kostea ilma, pölyisyys), kemialliset ärsykkeet (tupakansavu, ilmansaasteet).

Lasten astmassa sekä infektiot että allergiat vaikuttavat oireiluun. Keuhkoputken tulehduksen luonne vaihtelee sen mukaan, onko lapsi allerginen vai oireileeko hän vain infektioiden yhteydessä.

Pikkulapsista arviolta kolmasosa sairastaa vähintään kerran hengitystä vaikeuttavan ja keuhkoputkia ahtauttavan hengitystieinfektion ensimmäisten ikävuosien aikana. Kun lapsella on esiintynyt kolmesta neljään keuhkoputkentulehdusta, joiden yhteydessä uloshengitys on ollut vaikeutunut, asetetaan diagnoosiksi astma.

Astma ja allergia

Lapsuusiän pitkäaikainen astma on valtaosin allergista astmaa. Allergiaoireiden syntyyn vaikuttavat perintötekijät ja herkistyminen elinympäristön allergiaa aiheuttaville aineille eli allergeeneille.

Tupakansavu on tärkein allergiariskiä suurentava ympäristötekijä. Tavallisimpia allergeeneja ovat eläinpölyt (koira, kissa), siitepölyt (leppä, koivu, heinät ja pujo) ja ruoka-aineet. Jos lapsella on ns. IgE-luokan vasta-aineita yhdelle tai useammalle allergeenille, hänen sanotaan olevan herkistynyt kyseiselle allergeenille. Tämä IgE-vasta-aine on ratkaiseva allergisten reaktioiden synnyssä. Kun lapsi joutuu kosketuksiin allergeenin kanssa, jolle hän on herkistynyt, voi tapahtua allerginen reaktio. Astmaa sairastavalla tämä reaktio tapahtuu keuhkoputkissa, allergisessa nuhassa nenän limakalvolla ja ihottumapotilaalla iholla.

Allergeenit (tavallisimmin ilmateitse välittyvät) aiheuttavat tulehduksen hengitysteihin, jonka seurauksena ne ovat alttiita monille edellä mainituille ärsykkeille (virukset, pakkanen, ilmansaasteet, rasitus). Mitä herkemmin eri ärsykkeet pahentavat astmaoireita, sitä huonompi on hengitystietulehduksen kontrolli. Pienellä astmaoireisella lapsella hengitystieallergioiden esiintyminen on merkittävin riskitekijä astman jatkumiseen kouluikään.

Astma ja infektiot

Pienillä alle 2–3-vuotiailla lapsilla astman taustalla ovat usein toistuvat virusinfektiot, jotka aiheuttavat keuhkoputkien supistumistaipumuksen ja astmaoireet. Ei-allergiselle astmalle on tyypillistä, että hengitysoireet tulevat esille flunssan aikana, mutta lapsi voi olla välikausina oireeton. Nämä lapset eivät välttämättä kehitä allergiaa esimerkiksi eläimille tai ruoka-aineille. Jos hengitystie allergiaa ei kehity, lapsen pääosin kasvavat ulos astmaoireistaan.

Kouluikäisistä astmaa sairastavista lapsista suurin osa on kuitenkin allergisia esimerkiksi siitepölyille tai eläinpölyille, jolloin heillä on astmaoireita muulloinkin, kun infektion aikana. Infektio voi kuitenkin pahentaa astmaa sairastavan lapsen oireita ja suuren osan astman pahenemisvaiheista laukaisee, erityisesti siitepölykausien ulkopuolella, hengitysteiden virusinfektiot.

Astma ja rasitus

Lapset voivat saada astmaoireita rasitustilanteissa: leikeissä, peuhatessa tai urheilusuorituksissa. Rasitukseen liittyvä yskä voi olla myös astmaoire. Kylmä ilma lisää monilla astmapotilailla rasitukseen liittyvää keuhkoputkien supistumistaipumusta. Taustalla on useimmiten hoitamaton hengitystietulehdus.

Astma ja psyykkiset tekijät

Joillakin lapsilla jännitys, suuttuminen tai alakuloisuus voivat osaltaan johtaa astman vaikeutumiseen silloin kun lapsi on muutenkin oireiluherkkä. Astmaoireina voi esiintyä väsyneisyyttä, ärtyneisyyttä, levottomuutta tai unihäiriöitä. Nämä oireet poistuvat, kun astman hoito on tasapainossa.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  31.5.2021