Siirry sivun sisältöön

Vieroittautuminen uni- ja rauhoittavista lääkkeistä

Joskus unilääkkeiden tai rauhoittavien lääkkeiden käyttö jatkuu, vaikka alkuperäinen syy käytölle on hävinnyt. Lääkkeiden käytön lopettaminen ei välttämättä onnistu helposti.

Lääkkeiden käyttö voi olla väliaikaista, kuuriluonteista tai pysyvää. Väliaikaisesta lääkityksestä käytetään myös nimitystä tarvittaessa otettava ja erilaisissa lääkelistoissa sen avulla erotellaan jatkuvassa käytössä olevat lääkkeet näistä silloin tällöin otettavista. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, joita otetaan tarvittaessa erilaisiin kipu- tai särkytilanteisiin ovat näitä lääkkeitä.

Kuuriluonteisesta lääkityksestä on tutuin esimerkki antibioottikuuri. Sen alku- ja loppu on tiedossa, eikä sitä ole tarkoitus syödä muulloin.

Pysyvää tai jatkuvaa lääkitystä käytetään kroonisissa sairauksissa. Esimerkiksi verenpainelääkitys, diabetekseen, epilepsiaan, kilpirauhasen vajaatoimintaan tai reuman hoitoon käytettävä lääkitys on pysyvää tai ainakin pitkäaikaista. Joitakin sairauksia, kuten astmaa, voidaan hoitaa sekä pysyvällä lääkityksellä, millä tilanne pysyy yleensä hallinnassa, että lisäksi tarvittaessa otettavalla lisälääkityksellä.

Päivitetty 21.3.2023