Mikä on atooppinen ihottuma?

Atooppinen ekseema (eli ihottuma tai dermatiitti) on yleinen ihosairaus. Ihottumaan liittyy voimakas kutinataipumus ja ihon pintakerroksen eli epidermiksen tulehdus eli inflammaatio.

​​Atooppinen taiveihottuma kyynärtaipeissa aikuisella.

Atooppinen ekseema on krooninen eli pitkäkestoinen tai kroonisesti uusiutuva ihosairaus. Siitä käytetään myös nimitystä maitorupi. Tyypillisesti se alkaa jo varhaislapsuudessa ja lievittyy kouluiässä mutta voi aktivoitua uudelleen myöhemmin nuorena aikuisena.

Atooppiseen ekseemaan liittyy ihon kuivuus myös oireettomissa ihottumavaiheissa. Atooppisella iholla tarkoitetaankin kuivuuteen taipuvaista ihoa, johon varsinainen aktiivinen ekseematulehdus helposti syntyy. Lievimmissä muodoissa iho on lähinnä kuiva ja oireilee ihottumalla vain harvoin, esim. talviaikaan. Vaikeimmillaan ihottuma voi jatkua läpi koko elämän.

Haitarin otsikkotaso2
Tyypilliset ihottuma-alueet

Tyypilliset ihottuma-alueet vaihtelevat iän myötä. Vauvoilla ihottumaa on erityisesti kasvojen, pään ja vartalon alueella, pikkulapsilla raajojen taivealueilla, koululaisilla myös takareisissä, ja aikuisilla ylävartalolla. Kasvoilla, silmäluomilla, kaulalla ja käsissä ihottumaa voi käytännössä esiintyä kaikissa ikävaiheissa. Ihottuma on punoittavaa, hilseilevää, näppyläistä ja tulee kutinan takia usein raavituksi rikki. Toistuvasti raavittu ihoalue paksuuntuu eli jäkälöityy.

Katso aiheeseen liittyvä kuva

Oikealla aikuisen atooppinen taiveihottuma polvitaipeissa. Vasemmalla nummulaarinen atooppinen ihottuma (eli "kolikkoihottuma") lapsella selässä.
Mistä atooppinen ihottuma johtuu?

Riski atooppiseen ihottumaan on perinnöllinen mutta myös ympäristötekijät vaikuttavat ihottuman puhkeamiseen. Ihottuman tautimekanismi on monimutkainen eikä sille ole yhtä selittävää tekijää.

Keskeistä on kuitenkin ihoa suojaavaan läpäisyesteen heikentynyt toiminta, mikä altistaa ihoa kuivumiselle ja ulkoisten tekijöiden ihoa ärsyttävälle vaikutukselle. Se taas aiheuttaa ihottumatulehdusta, mikä puolestaan edelleen heikentää läpäisyesteen toimintaa. Näin muodostuu ihottuma-aktiviteettia ylläpitävä noidankehä, joka ei yleensä katkea ilman tehokasta hoitoa. Myös atooppisen ihottuman immuunipuolustus on heikentynyt, joten ihottumaiseen ihoon liittyy suurempi infektiotaipumus esimerkiksi iholla normaalistikin esiintyvällä stafylokokkibakteerilla. Syylät ja ontelosyylät ovat atooppisella iholla yleisempiä ja runsaampia kuin terveellä iholla.

Katso aiheeseen liittyvät kuvat.

Kuvassa ehjä tiiliseinä kuvastaa tervettä ihon läpäisyestettä, joka on tiivis ja vastustuskykyinen ulkoisille tekijöille.Kuvassa havainnollistetaan atooppista ihottumaa, jossa läpäisyeste on vaurioitunut tulehduksen seurauksena, jolloin iho haihduttaa enemmän vettä ja on altis ulkoisille ärsykkeille.

Johtuuko atooppinen ihottuma allergiasta?

Atooppinen ihottuma ei lähtökohtaisesti johdu allergiasta vaan on itsenäinen sairaus, mutta atopiaan kuuluu taipumus allergioihin. Atooppisen ihottuman kanssa samaan tautiperheeseen kuuluvat pienten lasten ruoka-aineallergiat, siitepölyjen aiheuttama allerginen nuha, silmätulehdus ja allerginen astma.

Atooppista ihottumaa esiintyy noin 20 prosentilla pikkulapsista mutta ruoka-aineallergiasta johtuvaa ihottumaa vain noin 2-3 prosentilla. Suurella osalla ihoatoopikoista esiintyy heinänuhaa ja eläinallergioita ja monilla myös astmaa. Siitepölykaudella jotkut atoopikot huomaavat paljaiden ihoalueiden ihottuman aktivoitumista. Ihottumaiselle iholle voi kehittyä helpommin kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden sisältämien kemikaalien, kuten hajusteiden ja säilöntäaineiden, aiheuttamaa kosketusallergiaa.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018