Sydänsiirtoselvitykset

Sydänsiirtoselvityksiin kuluvaa aikaa on vaikea arvioida etukäteen. Kaikkien tutkimusten tarkoituksena on selvittää, onko sydänsiirto mahdollinen hoitovaihtoehto.

​Tutkimusten perusteella selvitetään, onko sydänsiirto mahdollinen hoitomuoto. Tutkimukset aloitetaan lähettävässä sairaalassa. Tarvittavat lisätutkimukset ja aikaisempien tutkimustulosten tarkastelu tapahtuvat Hyksin Sydän- ja keuhkokeskuksessa, joka sijaitsee Meilahden sairaalassa.

Mitä tutkimuksia kuuluu sydänsiirtoselvityksiin?

Sydänfilmi (EKG)

EKG on sydänsairauksien toteamisessa korvaamaton tutkimusmenetelmä. Sen avulla saadaan tietoa esimerkiksi sydämen rytmistä ja sydänlihaksen mahdollisesta hapenpuutteesta. Myös aiemmin sairastettu sydäninfarkti voi jättää jälkensä EKG:hen.

Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen ultraäänitutkimuksessa selvitetään sydämen rakennetta ja toimintaa. Lääkäri tekee sydämen ultraäänitutkimuksen liikuttelemalla ultraäänianturia rintakehän päällä, potilaan maatessa vasemmalla kyljellä.

Sydämen oikean puolen paineenmittaus

Oikean puolen katetrisaatio tehdään, kun halutaan selvittää sydämen verenkierron nopeus ja paineolosuhteet. Tutkimuksen yhteydessä arvioidaan sydämen vasemman eteisen paine (kiila) ja mitataan verenpaine keuhkovaltimossa, sydämen oikeassa eteisessä ja kammiossa sekä laskimoissa. Verinäytteistä mitataan veren happipitoisuus.

Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus

Selvitetään sepelvaltimoiden ja sydänläppien tilaa läpivalaisua käyttämällä.

Kliininen rasituskoe, spiroergometria

Tutkimuksen avulla selvitetään potilaan suorituskyky (maksimaalinen hapenottokyky) ja sydämen verenkiertoa ja keuhkojen toiminta rasituksessa.

Glomerusten suodatinnopeuden mittaus

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää tarkasti munuaisten toimintakykyä.

Keuhkoventilaation ja perfuusion gammakuvaus

Keuhkoventilaatiokuvauksella selvitetään keuhkojen hengitysjakaumaa ja keuhkojen perfuusiokuvauksessa puolestaan kuvataan keuhkojen verenkiertoa. Yhdessä näitä tutkimuksia käytetään hengenahdistuksen syyn selvittelyssä tai mahdollisen keuhkoveritulpan toteamisessa.

Kaulasuonten ultraääni

Ultraäänilaitteistolla tutkitaan suonten seinämät ja suonissa tapahtuvat virtaukset.

Ylävatsan ultraääni

Lääkäri tutkii ultraäänen avulla ylävatsan elinten koon, muodon, sijainnin ja rakenteen.

Luun tiheysmittaus

Tällä tutkitaan luun vahvuutta sekä mahdollista osteoporoosia. Luuntiheys mitataan yleensä lannerangasta ja reisiluun yläosasta tähän tarkoitetulla röntgenlaitteella.

Näiden tutkimusten lisäksi

otetaan veri- ja virtsakokeita, joiden tarkoituksena on selvittää muun muassa maksan ja munuaisten toimintaa. Kuvantamistutkimuksilla varmistetaan, ettei potilaalla ole piileviä tulehduspesäkkeitä tai kasvaimia.

Hampaiston kunto tutkitaan röntgen kuvauksella sekä hammaslääkärin tutkimuksella. Hammaslääkärin tarkastuksesta on hyvä pyytää todistus.

Keuhkojen toimintaa arvioidaan puhalluskokeella ja fyysistä suorituskykyä 6 minuutin kävelytestillä.

Tarvittaviin tutkimuksiin kuluvaa aikaa on etukäteen vaikea arvioida. Sydänsiirtoselvittelyjen aikana tapaat elinsiirtokoordinaattorin, joka on tukenasi hoidon eri vaiheissa. Selvittelyjen aikana tarkastetaan rokotusten voimassaolo.

Tutkimustulosten valmistuttua moniammatillinen ryhmä kokoontuu ja tekee hoitopäätöksen. Jos kaikki tutkimukset on tehty ja sydänsiirrolle ei ole esteitä, seuraa sydänsiirtolistalle asetus.

Joskus sydänsiirrolle vaihtoehtona tai siltana sydänsiirtoon voi olla sydämen vasemman kammion mekaaninen tukilaite (LVAD).

Tutustu Sydämen vasemman kammion mekaaniseen tukilaitteeseen.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Ei

Päivitetty  15.8.2018