Suolistohormonin kaltaiset valmisteet

Suolistohormoni GLP-1 johdokset ovat tehokkaita lääkkeitä tyypin 2 diabeteksen verensokerin hoitoon. Niillä on usein myös selvästi laihduttava vaikutus.

GLP-1-valmisteita käytetään aikuisten tyypin 2 diabeteksen hoitoon toisen tai kolmannen vaiheen lääkevalmisteena yhdessä muiden diabeteslääkkeiden tai perusinsuliinin kanssa. Niitä voidaan myös käyttää yksinään, jos muita diabeteksen lääkevalmisteita ei pysty käyttämään sivuvaikutusten tai vasta-aiheiden vuoksi.

Suomessa on myynnissä (1/2021) viisi GLP-1-valmistetta: dulaglutidi, eksenatidi, liksisenatidi, liraglutidi ja semaglutidi. GLP-1-johdokset ovat pistosvalmisteita. Semaglutidista on tehty myös tablettivalmiste.

Liraglutidia voidaan käyttää myös 10 vuotta tai vanhempien tyypin 2 diabetesta sairastavien lasten ja nuorten hoitoon. Liraglutidista on saatavilla myös erillinen lääkevalmiste vaikean lihavuuden hoitoon.

Haitarin otsikkotaso2
GLP-1-valmisteiden vaikutustapa

GLP-1 (GLP = glukagon like peptidi) on ohutsuolesta ruokailun yhteydessä erittyvä hormoni. Se lisää verensokeria laskevan insuliinin eritystä haiman beetasoluista ja vähentää verensokeria nostavan glukagonin eritystä haiman alfasoluista sekä hidastaa mahalaukun tyhjentymistä ja lisää kylläisyyden tunnetta.

GLP-1-valmisteet ovat oman GLP-1-hormonin kaltaisia muunneltuja valmisteita, jotka alentavat verensokeria ja edistävät laihtumista.

Osalla GLP-1-valmisteista on osoitettu sydän- ja verisuonitapahtumilta suojaava vaikutus.

GLP-1-valmisteiden käyttö

GLP-1-valmisteet ovat ihon alle pistettäviä valmisteita. Semaglutidista on sekä kerran viikossa annosteltava pistosvalmiste että kerran päivässä otettava tablettivalmiste.

GLP-1-valmisteen annos titrataan muutaman viikon tai muutaman kuukauden kuluessa. Osa annostellaan yksi tai kaksi kertaa vuorokaudessa osa yhden kerran viikossa. Hoitaja opettaa valmistekohtaisesti lääkkeen käytön, oikean pistostekniikan ja annostelun.

GLP-1-valmisteet eivät normaalikäytössä aiheuta liian matalaa verensokeria. Ruokamääriä ei pidä lisätä lääkkeen aloituksen jälkeen vaan vähentää, jos on ylipainoa. Valmisteiden annostusta ei tarvitse muuttaa vaihtelevan ruokailun tai liikunnan kanssa. Yhteiskäytössä insuliinin kanssa insuliinin tarve yleensä vähenee. Insuliinin annosta vähennetään verensokerin omamittausten ja lääkärin antamien ohjeiden mukaan.

Osalla henkilöistä, joilla ei ole todettu varsinaista insuliininpuutosta, voidaan harkita aikaisemmin aloitetun perusinsuliinihoidon vaihtamista GLP-1 hoitoon. Osalla voidaan harkita monipistoshoidon ateriainsuliinin vaihtamista GLP-1-valmisteeseen.

GLP-1-valmsteita ei käytetä raskauden tai imetyksen aikana.

GLP-1-valmisteiden käyttöön liittyvät rajoitukset

Koska GLP-1-valmisteet hidastavat mahalaukun tyhjenemistä, ne eivät yleensä sovi, jos henkilöllä on vatsan tai suoliston sairauksia. Valmistekohtaisesti rajoituksia käyttöön aiheuttavat munuaisten tai maksan vajaatoiminta sekä vaikea sydämen vajaatoiminta.

KELA korvaa GLP-1 valmisteiden käyttöä rajoitetusti. Tällä hetkellä (3/2021) korvaus myönnetään lääkärin B-lausunnon perusteella, jos verensokerissa ei ole päästy hoitotavoitteeseen muulla hoitosuosituksen mukaisella hoidolla ja henkilön painoindeksi on 30 kg/m2 tai enemmän.

GLP-1-valmisteiden mahdolliset haittavaikutukset

GLP-1-valmisteet ovat yleensä hyvin siedettyjä. Vatsavaivoja ja pahoinvointia saattaa esiintyä hoidon alkuvaiheessa. Annosta kannattaa lisätä siedon mukaan.

GLP-1-valmisteiden käytön yhteydessä on havaittu harvinaisena sivuvaikutuksena akuuttia haimatulehdusta. Haimatulehduksen tyypillinen oire on selkään säteilevä kova ylävatsakipu.

tyypin 2 diabetes; lääkehoito; suolistohormonit

Kyllä

Päivitetty  22.3.2021