Omahoito ja hyvä sokeritasapaino tärkeää suun terveydelle

Kun verensokeri on kunnossa, diabetesta sairastavan suun hoito on samanlainen kuin muillakin. Korkea verensokeri lisää riskiä erilaisiin suun ja hampaiston tulehduksiin.

Koholla oleva verensokeri lisää syljen sokeroitumista, kuivattaa suuta ja lisää tulehdusalttiutta. Puhdas suu kestää paremmin kohonneen verensokerin vaikutuksia. Sieni- tai bakteeritulehdus voi aiheuttaa limakalvojen arkuutta. Diabetesta sairastavalle bakteeritulehduksen aiheuttaa usein terveelle harmiton suun bakteeri. Myös haavojen paraneminen hidastuu suussa, jos verensokerit ovat kohonneet.

Suun bakteeripeitteiden poisto harjaamalla hampaat huolellisesti aamuin illoin ja puhdistamalla hammasvälit päivittäin on diabetesta sairastavalla korostetun tärkeää. Tarvittaessa harjauskertoja voidaan joutua tihentämään.

Hyvä verensokeritasapaino edistää myös suun terveyttä. Korkea verensokeri välittyy myös suuhun ja lisää hampaiden reikiintymistä ja suun tulehdussairauksia. Liian matalan verensokerin toistuva korjaaminen lisää sekin suun sokeripitoisuutta.

Päivitetty  7.4.2022

Kyllä