Usein kysyttyä glukoosisensoroinnista

Tälle sivulle on koottu glukoosisensorointiin liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä.

Mistä saa glukoosisensorin?

Glukoosisensori voidaan antaa omasta hoitoyksiköstä maksutta lyhytaikaiseen käyttöön esimerkiksi 1–2 viikon ajalle diabeteksen hoidon suunnittelua ja seurantaa varten riippumatta diabetestyypistä. Näin voidaan menetellä, jos hoitotavoitteita ei ole saavutettu tavanomaisella elintapa- tai lääkehoidolla. Erityisen hyödyllinen se on insuliinihoidon suunnittelussa.

Glukoosisensori voidaan antaa omasta perusterveydenhuollon yksiköstä maksutta pitkäaikaiseen käyttöön insuliininpuutosdiabetesta sairastaville omaseurantaa varten. Tavoitteena on helpottaa insuliinin annostelua vaihtelevissa tilanteissa, edistää hoitotavoitteiden saavuttamista ja ehkäistä liian matalia verensokereita.

Glukoosisensorin voi myös hankkia omalla kustannuksellaan osalta maahantuojista tai tilata ulkomailta verkon kautta. Useilla yksityisillä lääkäriasemilla on myös tarjolla itse maksaville glukoosisensorointiin liittyvä palvelu.

Voiko glukoosisensorin kanssa mennä röntgenkuvaukseen?

Mielellään ei. Pääsääntöisesti suositellaan, että etukäteen suunniteltu röntgenkuvaus ajoittuisi sensorin vaihtoon.

Päivystyksellisessä kuvauksessa sensorin voi jättää paikoilleen, jos se ei sijaitse kuvausalueella. Kuvauksen jälkeen sensorin luotettava toiminta tulee tarkistaa.

Voiko glukoosisensorin kanssa mennä magneettikuvaukseen?

Ei voi. Glukoosisensori pitää poistaa ennen magneettikuvausta.

Voiko glukoosiensorin kanssa mennä lentokentällä tai muualla turvatarkastuksesta?

Voit mennä glukoosisensorin kanssa metallipaljastimen läpi, mutta et vartaloskannaukseen. Glukoosisensoria ei saa laittaa läpivalaisuhihnalle.

glukoosisenorointi

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021