Vatsatauti insuliinihoitoisella

Vaikka insuliinintarve lisääntyy akuutissa sairaudessa ja verensokeri pääsääntöisesti nousee, vatsataudissa hiilihydraattien imeytyminen voi alentua ja verensokeri pyrkiikin laskemaan.

Tällä sivulla on yleisohjeita vatsataudin hoitoon. Huomio kuitenkin, että insuliinipuutosdiabetesta sairastavan mahakipu ja oksentelu voivat olla oire happomyrkytyksestä eikä vastataudista.

Haitarin otsikkotaso2
Perusinsuliinia ei saa jättää pois

Tyypin 1 diabeteksessa tai muussa insuliinipuutoksessa perusinsuliinia ei saa koskaan jättää pistämättä, vaikka verensokeri pyrkisi vatsataudissa laskemaan. Perusinsuliinin annosta voi tarvittaessa vähentää 20–30 %. Jos verensokeri pyrkii laskemaan, niin hiilihydraattien tiheä nauttiminen pieninä annoksina ilman insuliinia korvaa ruokailun. Pikainsuliinia voidaan annostella tarvittaessa vain korjausannoksilla 2–4 tunnin välein.

Syöminen ja juominen vatsataudissa

Oksennus- ja ripulitaudin aikana tulee huolehtia riittävästä nesteen ja hiilihydraattien saannista, vaikka ruoka ei maistuisikaan. Aikuiselle suosituksena on vähintään 150 g hiilihydraattia jossakin muodossa. Kivennäisvesi, laimennettu tuoremehu, liha- tai kasvisliemi, mehukeitot yms. auttavat elimistön nestetasapainon hallinnassa. Hiilihydraattien nauttiminen pieninä annoksina tihein välein korvaa ruokailun.

Aikuisen tulisi sairauspäivinä juoda vähintään 2–3 litraa nesteitä kuivumisen estämiseksi. Apteekista saa myös ripulin nestehoitoon tarkoitettuja jauhevalmisteita, joita voi tarvittaessa käyttää. Apteekin henkilökunta neuvoo niiden käytössä.

Verensokeriseuranta vatsataudissa

Mittaa verensokeria 2–4 tunnin välein. Jos verensokeri on normaali tai matala, voi pahoinvoinnin ja oksentelun yhteydessä ketoainetaso olla hieman koholla, mutta on yleensä alle 1 mmol/l. Kyseessä on ”nälkähapot”, jotka korjaantuakseen tarvitsevat lisää hiilihydraattia ja sille pistettyä pikainsuliinia.

Kuume lisää insuliinin tarvetta. Mikäli oksennus- tai ripulitautiin liittyy kuumetta, voi verensokeritaso nousta voimakkaasti. Tällöin tulee huolehtia insuliiniannosten lisäämisestä verensokerin omamittausten perusteella.

Milloin päivystykseen?

Mikäli insuliinihoitoinen henkilö saa niin vaikean vatsataudin, ettei oksentelun vuoksi ruoka tai juoma pysy sisällä tai ripulointi on vetistä ja runsasta, tulee hänen viipymättä hakeutua päivystykseen.

Tyypin 1 tai muuta insuliinipuutosdiabetesta sairastavan mahakipu ja oksentelu voi olla oire happomyrkytyksestä eikä vastataudista. Vatsaoireisen pitää mitata ketoaineet.

Diabetes; diabeteksen hoito; oksentelu; ripuli; sairauspäivä

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021