Miten aivojen kuormittuminen ilmenee?

Tavallisessa väsymyksessä jaksamme yleensä hoitaa normaalit iltatoimet ennen sänkyyn menoa, mutta aivovaurioon liittyvässä väsymyksessä levon tarve saattaa tulla äkisti ja varoittamatta.

Aivojen kuormittuminen ilmenee neurologisilla potilailla yleensä lisääntyneenä unen tarpeena, jaksamisen ja keskittymisen vaikeuksina. Väsymys voi ilmaantua yhtäkkiä. Aivovaurion jälkeinen väsymys eroaa tavallisesta väsymyksestä myös siinä, ettei se aina ole suhteessa rasituksen määrään, vaan voi tulla lyhyenkin ajattelua tai fyysistä ponnistelua vaativan toiminnan jälkeen: kesken kiinnostavan keskustelutuokion tai vaikkapa kaupassa käynnin jälkeen.

Kuntoutusmotivaatio voi väsymysoireen vuoksi vaihdella. Toipuminen edellyttää uusien toimintatapojen omaksumista, mikä tarkoittaa esimerkiksi pyörätuolilla liikkumisen harjoittelua tai muistitukien käytön opettelua. Uusien toimintamallien opettelu vaatii suunnittelua, kärsivällistä harjoittelua ja toistoja, mikä kuluttaa voimavaroja.

Väsymys ei välttämättä vaivaa päivittäin. Jonain päivänä olo voi olla energinen ja toisena tuntea itsensä aivan uupuneeksi ja voimattomaksi. Yleensä toipumisen myötä jaksavuus kuitenkin palautuu vähitellen entiselleen.

Päivitetty  12.3.2021

Kyllä