Migreenin hoito

Migreenikohtauksessa on tärkeää ottaa mahdollisimman pian riittävä annos kohtauslääkettä. Jos migreenejä on usein, joudutaan aloittamaan estolääkitys, joka suunnitellaan yksilöllisesti.

Migreenikohtauksen hoidossa lääkkeen oikea ajoitus on tärkeä

Koska lääkkeiden teho kohtauksen alkuvaiheessa on parempi, kannattaa tulehduskipulääke tai triptaani ottaa ajoissa. Triptaania ei saisi ottaa auraoireen (esim. laajeneva, välkkyvä sahalaita näkökentässä) aikana vaan vasta sen väistyttyä. Migreenikohtausta voi helpottaa hakeutuminen viileään, pimeään ja hiljaiseen paikkaan lepäämään. Nukkuminen parantaa vointia.

Mitä lääkkeitä voin käyttää migreenikohtauksen hoitoon?

Migreenikohtauksia voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla, jotka voi tarvittaessa ottaa samaan aikaan. Jos näistä ei ole apua, reseptillä määrättävät migreenin täsmälääkkeet eli triptaanit voivat olla hyvä apu. Triptaaneja on seitsemän erilaista, jokin niistä yleensä sopii ja auttaa. Lääkettä kannattaa testata kolme kertaa, ennen kuin on varma siitä, että juuri siitä kohtauslääkkeestä ei ole apua. Kohtauslääkehoitoon voi yhdistää reseptillä määrättävän pahoinvointilääkkeen (esim. metoklopramidi), joka voi parantaa muiden lääkkeiden tehoa ja lievittää pahoinvointia.

Päivitetty  7.1.2022

Kyllä