Lääkepäänsäryn hoito

Runsas ja pitkäaikainen särkylääkkeiden käyttö voi pahentaa päänsärkyä. Lääkepäänsäryn hoito on särkylääkkeiden käytön vähentäminen.

​Miten lääkepäänsärkyä hoidetaan?

Ainoa tapa hoitaa lääkepäänsärkyä on vähentää särkylääkkeiden käyttöä. Jos päänsäryn hoitoon on käytössä pelkästään tulehduskipulääkkeitä ja parasetamolia, käyttöä tulee vähentää alle 15 päivään kuukaudessa. Jos käytössä on triptaaneja tai useampia eri kohtauslääkkeitä, tulisi näiden käyttö rajata alle 10 päivään kuukaudessa.

Usein, etenkin jos takana on jo epäonnistuneita yrityksiä vähentää särkylääkkeiden ja triptaanien käyttöä, voi särkylääkkeiden ja triptaanien lopettaminen kokonaan esim. kahden kuukauden ajaksi auttaa päänsärkykierteen katkaisussa. Tilalle aloitetaan päänsäryn estolääke. Vieroitusoireita, kuten ohimenevästi lisääntyneitä päänsärkyjä, pahoinvointia ja unettomuutta, tulee osalle. Tarvittaessa pahoinvoinnin hoitoon voi käyttää metoklopramidia ja unettomuuden hoitoon tarvittaessa pieni annos psykoosilääkettä levomepromatsiini 5-25mg tai ketiapiini 25-100mg iltaisin.

Päivitetty  7.1.2022

Kyllä