Tietoa eteisvärinän katetrihoidosta

Eteisvärinää hoidetaan rytmihäiriölääkkeillä ja vaikeimmissa tapauksissa kajoavilla toimenpiteillä.

Hoitomuodosta riippumatta on oleellisen tärkeää huolehtia taustasairauksien hyvästä hoidosta (mm. verenpaineen ja diabeteksen hyvä hoito sekä laihduttaminen).

Katetrihoidolla tarkoitetaan rytmihäiriötä aiheuttavan rakenteen arpeuttamista. Eteisvärinän katetrihoidossa hoito kohdistetaan ensisijaisesti eteisvärinän käynnistäviin pesäkkeisiin vasemmassa eteisessä.

Tavoitteena on eristää keuhkolaskimoiden tyvialueilla sijaitsevia rytmihäiriöpesäkkeitä muusta eteisestä. Hoitoa kutsutaankin keuhkolaskimoiden eristykseksi.

Keuhkolaskimoiden eristys tehdään joko radiotaajuusenergialla tai jäädytyspalloa käyttäen. Etenkin jatkuvassa eteisvärinässä voi olla tarpeen käsitellä myös muita alueita ja tarvittaessa hoidetaan myös eteislepatus oikeasta eteisestä.

Valmistautuminen eteisvärinän katetrihoitoon

Perussairauksien hoitoa jatketaan oman lääkärin ohjeiden mukaisesti. Ablaatiohoitotulosten parantamiseksi voimakkaasti ylipainoisten potilaiden pitäisi laihduttaa ennen ablaatiota ja pyrkiä normaalipainoon ablaation jälkeen.

Mikäli potilaalla on käytössä rytmihäiriölääke, sitä ei tauoteta vaan lääkkeet otetaan toimenpideaamunakin kuten muutkin säännöllisesti otettavat lääkkeet.

Koska eteisvärinä sinänsä ja vasempaan eteiseen kohdistuva ablaatio lisäävät tukosten vaaraa, ennen katetrihoitoa potilaalla on oltava käytössä veren hyytymisen estolääkitys eli antikoagulaatiohoito vähintään 3 viikon ajan (Marevan®, Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis®, Lixiana®). Tämä koskee myös pienen riskin potilaita, joilla antikoagulaatiohoito ei muutoin ole aiheellinen.

Toimenpidettä edeltävänä päivänä tai toimenpideaamuna otetaan verikokeet ja tehdään sydämen ultraäänitutkimus ruokatorven kautta. Mikäli ulträänitutkimuksessa todetaan sydämen sisäinen hyytymä, toimenpide siirretään myöhemmäksi.

eteisvärinä; I48 Eteisvärinä tai eteislepatus

Kyllä

Päivitetty  27.12.2022