Olkaluun varren murtuma

Nuoremmilla potilailla olkaluun varren murtuminen vaatii suuremman voiman. Iäkkäämmillä murtuma syntyy esimerkiksi kaatumisen seurauksena.

Olkaluun varren murtuman yhteydessä voi esiintyä eriasteisia värttinähermon vammoja lievistä venytysvamoista selviin hermovammoihin.

Kun epäilet, että olkavarsi voi olla murtunut, tilaa aika lääkärille. Diagnoosi varmistuu röntgenkuvauksella ja hoidon valinta tehdään kirurgisessa yksikössä.

Riippuen murtumatyypistä hoitolinja on joko ei-leikkauksellinen tai leikkauksellinen.

Ei-leikkauksellinen hoito

Ei-leikkauksellisessa hoidossa olkavarren liikkumista rajoitetaan 8 - 12 viikon ajan käyttämällä ortoosi-apuvälinettä ja kantosidettä.

Hoidon aikana seurataan murtuman asentoa ja luutumisen etenemistä säännöllisesti röntgenkuvauksin.

Ohjatulla fysioterapeuttisilla harjoitteilla on suuri merkitys toiminnalliseen tulokseen olkaluun varren murtumien hoidossa.

Leikkaushoito

Jos murtuma jää luutumatta ei-leikkauksellisella hoidolla, tehdään murtuman luudutusleikkaus tavallisesti levykiinnityksellä.

Tietyissä murtumatyypeissä, tai jos murtuman asento vaatii leikkauksellisen korjauksen, tehdään jo alkuvaiheessa murtuman vakautus levyllä tai ydinnaulauksella.

vammaperäinen; olkapää; nivelrikko; tulehdus; solisluu; kortisoni; olkaluu; kuntoutus; tähystysleikkaus; korjausleikkaus; lukkiutuu; tulehduskipulääke; kuntoutuminen; lihaskunto; luutuminen; leikkaus; tekonivel; sijoiltaanmeno; hauislihas; jäätynyt; repeämä; kiertoliike; kierto; loitonnus; yösärky; rahina; olkalisäke; rustorengas; kiertäjäkalvosin; käsi; vammat; vamma; rasitus; nivel; kipu; kipeä; rakenne

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018