Siirry sivun sisältöön

Mikä on allerginen kosketusihottuma?

​​Työssä, kotona tai harrastuksessa alkava, jatkuva tai toistuva ihottuma, joka alkaa tyypillisesti 1-3 päivän viiveellä altistuksesta, voi olla kosketusallergian aiheuttama.

Allergiselle käsi-ihottumalle on tyypillistä materiaalikosketuksen laukaisema jatkuvasti oireileva tai uusiva ihottuma, erityisesti käsien alueella.

Esimerkkejä tavallisimmista kosketusallergeenien lähteistä ovat: Kumimateriaalit, suojakäsineet, metallit, lakat ja muut pintakäsittelyaineet, pinnoiteaineet, maalit ja tasoitteet, tiiviste- ja eristemateriaalit, tekstiilimateriaalit, öljyt ja leikkuunesteet, hartsit, jäkälät ja kasvit, pesu- ja puhdistusaineet, ihovoiteet, desinfektioaineet, kosmetiikka - ja hygieniatuotteet, rakennekynnet, kynsilakat, hiusten värjäys- ja vaalennusaineet, elintarvikkeet, puumateriaalit, liimat ja pihka.

Allergiselle kosketusherkistymiselle voi altistaa samanaikainen tai edeltävä muu käsien alueen ihottuma, kuten atooppinen ihottuma, ärsytysihottuma, ihon hautuminen, hiertyminen, hankautuminen tai rikkoutuminen.

Allerginen kosketusihottuma alkaa ulkoisen tekijän ihokosketuskohdasta. Altistuksen jatkuessa ihottuma voi levitä kosketuskohtaa laajemmalle alueelle, esim. käsistä käsivarsiin, mahdollisesta paikallishoidosta huolimatta. Ihottuma voi toisinaan levitä käsien kautta myös muille ihoalueille (kasvot tai kaula). Allergisessa kosketusihottumassa oireet paranevat yleensä asteittain ja hitaasti altistuksen loppuessa. Ihottuman paraneminen kestää usein viikkoja.

Allerginen herkistyminen vaatii yleensä pitkään jatkuneen tai usein toistuvan altistumisen herkistävälle aineelle. Voimakkaasti herkistävän aineen kerta-altistus voi joskus aiheuttaa kosketusallergian kehittymisen.

Tyypillisiä allergisen käsien kosketusihottuman aiheuttajia ovat erilaiset säilöntäaineet (isotiatsolinonit, formaldehydi ja sen vapauttajat), hajusteet, kumikemikaalit (musta kumi, tiuraamit, tioureat), nikkeli, kromi, koboltti, luonnonhartsi eli kolofoni, epoksihartsit, (met)akrylaatit, ja klooriheksidiini.

Biologiset materiaalit, kuten luonnonkumi (latex), elintarvikkeet (esim. jauhot, kala), eläinten epiteelihilse, voivat aiheuttaa IgE välitteisellä mekanismilla vastaavasti oireilevan käsien allergisenproteiinikosketusihottuman. Sitä edeltää usein pidempään jatkunut ja altistustilanteisiin liittynyt kosketusalueen lyhytkestoinen kutiava nokkosihottuma.

Allergisen kosketusihottuman syynä voi olla myös ihoalueella käytetyn lääke- tai perusvoiteen ainesosan tai kortisonin aiheuttama herkistyminen.

Päivitetty 15.8.2018