Siirry sivun sisältöön

Isotretinoiinihoidon sivuvaikutukset

Isotretinoiinin käytön aikana voi esiintyä sivuvaikutuksia, joista tavallisimmat ovat limakalvojen ja ihon kuivuminen. Sivuvaikutukset riippuvat yleensä annoksen suuruudesta.

Sivuvaikutusten esiintyvyys ja vaikeusaste ovat yksilöllisiä. Päivittäistä isotretinoiiniannosta voidaan tarvittaessa pienentää ihotautilääkärin ohjeistuksella.

Yksi vakavammista sivuvaikutuksista on se, että isotretinoiini vaurioittaa sikiötä. Tämän takia kaikilla hedelmällisessä iässä olevilla naisilla on oltava tehokas raskaudenehkäisy käytössä vähintään 5 viikkoa ennen isotretinoiinihoidon aloitusta, koko isotretinoiinihoidon ajan, ja vielä 5 viikkoa isotretinoiinihoidon päättymisen jälkeen.

Maksa- ja rasva-arvot tutkitaan ennen hoidon alkua, ensimmäisen hoitokuukauden jälkeen sekä hoidon aikana säännöllisesti vähintään kolmen kuukauden välein, ellei tiheämpään seurantaan ole aihetta.

Isotretinoiinihoidon aloitusvaiheessa akne voi pahentua. Tilanne rauhoittuu yleensä isotretinoiinihoidon jatkuessa 2-3 viikon kuluessa. Mikäli akne pahentuu merkittävästi ja ilmaantuu laaja-alaisesti tulehtuneita kyhmyjä ja näppylöitä on syytä ottaa yhteyttä hoitavaan ihotautilääkäriin.

Isotretinoiinin tavallisimmat sivuvaikutukset ovat limakalvojen ja ihon kuivuminen. Alussa oireet ovat voimakkaimmillaan, mutta huulirasvan, ihon perusvoiteiden ja nenän ja silmien kostutustippojen avulla ne pysyvät yleensä siedettävinä.

Joillakin iho kuivuu niin, että alkaa ilmaantua punoittavaa ja kutisevaa ihottumaa. Tällöin voi olla tarpeellista käyttää perusvoiteiden rinnalla mietoja kortisonivoiteita jaksottaisesti (esimerkiksi 1-2 viikon jaksoina).

Silmien kuivuminen on yleistä isotretinoiinihoidon aikana ja sitä voi estää käyttämällä silmää kosteuttavia tippoja päivän aikana ja/tai silmävoidetta iltaisin. Silmien kuivuminen korjaantuu yleensä isotretinoiinihoidon lopettamisen jälkeen.

Harvemmin ilmaantuu sarveiskalvotulehdusta tai muita silmäongelmia, joiden takia isotretinoiinihoito voi olla aiheellista lopettaa. Myös hämäränäön heikentymistä ilmaantuu joissain tapauksissa. Vaikeissa silmäongelmissa on hyvä ottaa yhteyttä hoitavaan ihotautilääkäriin.

Piilolinssit voivat hoidon aikana aiheuttaa silmien ärsytystä. Tämän takia on isotretinoiinihoidon aikana piilolinssien sijasta käytettävä silmälaseja.

Isotretinoiini voi herkistää auringonvalolle. Isotretinoiinihoidon aikana tulee välttää altistumista voimakkaalle auringonvalolle (UV-säteilylle). Auringonvalolle altistumisen yhteydessä on suositeltavaa käyttää vähintään suojakertoimella 30 varustettuja aurinkosuojatuotteita.

Lihas- ja nivelkipuja voi ilmaantua isotretinoiinihoidon aikana. Niitä esiintyy erityisesti runsaasti liikuntaa harrastavilla. Yleensä kivut ovat ohimeneviä, mutta joissakin tapauksissa isotretinoiiniannosta on laskettava tai hoito on lopetettava.

Joillakin potilailla todetaan hoidon aikana rasva- ja maksa-arvojen kohoamista. Tuolloin riittää usein päiväannoksen laskeminen, mutta joskus on isotretinoiinihoito lopetettava tai lisättävä veren rasvoja alentava lääkitys isotretinoiinihoidon ajaksi. Isotretinoiinihoidon ja annosten muutokset tehdään ihotautilääkärin ohjeiden mukaisesti.

Isotretinoiinihoidon erityisenä ongelmana on se, että isotretinoiini aiheuttaa vakavia haittoja sikiölle. Tämän takia kaikilla hedelmällisessä iässä olevilla naisilla on oltava tehokas raskaudenehkäisy koko isotretinoiinihoidon ajan. Ehkäisynä on käytettävä kahta menetelmää, esimerkiksi ehkäisypilleri ja kondomi. Pelkkä kondomi ei riitä.

Ehkäisy tulee aloittaa viimeistään kuukausi ennen isotretinoiinihoidon alkua ja sitä pitää jatkaa vielä viisi viikkoa hoidon lopettamisen jälkeen.

Raskaustestin on oltava negatiivinen ennen hoidon aloitusta ja viiden viikon kuluttua hoidon lopettamisesta. Harkinnan mukaan raskaustesti otetaan myös hoidon aikana.

Verenluovutus on kielletty koko isotretinoiinihoidon ajan ja kuukausi hoidon lopettamisesta.

Päivitetty 2.9.2022